Hoe werkt de Campeonato Brasileiro Série A?

Hoe werkt de Brasileiro Série A, de competitie waarin Memphis gaat voetballen?

11 september om 13:50
Laatste update: 11 september om 13:50

Memphis Depay is de nieuwe aanwinst van de Brasileirão Série A. De Nederlander stapt midden in het Braziliaanse seizoen over naar Corinthians, een club die strijd tegen degradatie. Hoe werkt de competitie precies? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit. 

Nadat zijn contract bij Atlético Madrid was afgelopen was het tijd voor Memphis Depay om een nieuwe werkgever te vinden. Ondanks interesse vanuit Europa en Saudi-Arabië besloot de aanvaller te kiezen voor een onorthodoxe keuze. Hij kreeg een aanbieding vanuit Brazilië en besloot deze te accepteren. Tot en met 31 december staat Depay onder contract bij Corinthians. In historie is de club een grootheid, maar momenteel strijd de club tegen degradatie.

Hoe werkt de Braziliaanse competitie?

In Europa is het voetbalseizoen pas net begonnen, maar de tijdsperiodes van het seizoen in Brazilië lopen anders. Zo begon het seizoen van 2024 dit jaar op 13 april en zal deze duren tot 8 December 2024. Momenteel zitten er 25 speelrondes op, maar er zullen er 38 gespeeld worden. De competitie is niet de enige competitie waarin gestreden wordt door Braziliaanse teams. Voorafgaand aan het seizoen zijn er verschillende staatskampioenschappen en ook is er de Braziliaanse beker. Naast de landelijke competities zijn er ook de continentale van de CONMEBOL. De Champions League-variant heet de Copa Libertadores en de Europa League-variant heet de Copa Sudamericana.

Het seizoen in de Brasileirão Série A begint dus begin april, maar in januari staan de staatskampioenschappen al op het programma. Alle teams vanuit een bepaalde staat strijden om de eer. Daarbij komen teams vanuit de hoogste Braziliaanse competitie bij andere teams vanuit hun staat. Voor Corinthians geldt dat zij RB Bragantino (Série A), Inter de Limeira (Série D) en Mirassol (Série B) troffen. Uiteindelijk werd Timão derde.

Hoe presteert Corinthians dit seizoen?

Voor Corinthians is het zeker niet het beste seizoen dat de club ooit gekend heeft. De club werd zeven keer landskampioen, won eenmaal de Copa Libertadores en tweemaal de Wereldbeker voor clubteams. Timão werd voor het laatst kampioen van Brazilië in 2017. Dit jaar strijd de club echter fel tegen degradatie. Na 25 speelrondes werd slechts vijf keer verloren en tien keer gelijkgespeeld. Ook werden zij dus derde in het staatskampioenschap.

Hoewel er slecht gepresteerd wordt is Corinthians nog altijd actief in een continentale competitie. De Braziliaanse teams overheersen de CONMEBOL competities en daarom mogen twaalf teams deelnemen. Zes teams in de Copa Libertadores en zes in de Copa Sudamericana. Afgelopen seizoen eindigde Corinthians als dertiende en dus was een ticket naar de Europa League van Zuid-Amerika een feit. Timão werd eerste in de poule en versloeg RB Bragantino na strafschoppen om de kwartfinale te behalen. Daarin is Fortaleza, nog een andere landgenoot de tegenstander. Mocht Corinthians uiteindelijk degraderen zou het niet de eerste keer zijn. Het gebeurde al in 2007, dat was de eerste keer in de geschiedenis van de 114 jaar oude club. In 2008 werd de club kampioen van de Brasileirão Série B en sindsdien is Corinthians weer actief op het hoogste niveau.