Ajax wil De Toekomst vernieuwen: dit zijn de plannen voor het nieuwe jeugdcomplex

Ajax wil De Toekomst vernieuwen: dit zijn de plannen voor het nieuwe jeugdcomplex
12 september om 19:40

Ajax is druk bezig met een omvangrijk renovatieproject op sportcomplex De Toekomst. Onder de naam 'De Nieuwe Toekomst' wordt het gehele trainingscomplex in twee fases vernieuwd. VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over de plannen van de Amsterdammers.

De eerste fase van het project, die in 2025 afgerond moet zijn, richt zich op de herontwikkeling van het bestaande complex. "De eerste stap daarin is het realiseren van een gloednieuw onderkomen voor de afdeling betaald voetbal en een nieuw gebouw voor de afdeling velden", vertelt projectleider Melle Sitters in Ajax Life. De tweede fase, die later van start gaat, omvat onder meer de invulling van parkeerterrein P2.

Een belangrijk aspect van het project is het behoud van de Bob Haarms Tribune, die een iconische plek heeft bij het hoofdveld. "Die blijft natuurlijk behouden. Dat is een iconisch monument en functioneel", benadrukt Sitters. Het hoofdveld zal in de toekomst ook vaker gebruikt worden door het eerste elftal, zodat de jeugdspelers hen beter kunnen volgen. "Het is belangrijk dat de jeugd en de selectiespelers elkaar vaker tegenkomen. Dat je elkaar dagelijks treft, in plaats van in een doolhof terecht te komen", aldus Sitters.

De Nieuwe Toekomst krijgt veertien natuurgrasvelden en wordt voorzien van hoogwaardige medische en trainingsfaciliteiten. Het doel is om Ajax de komende tientallen jaren te voorzien van moderne faciliteiten die voldoen aan de eisen van het topsportklimaat. "De afgelopen 25 jaar bleven we wat betreft faciliteiten ietwat stilstaan, terwijl de topsport met al zijn specialismen steeds meer vraagt", geeft Sitters aan.

Het gehele project moet in 2027 klaar zijn, wanneer het nieuwe gebouw voor de jeugdteams en Jong Ajax wordt opgeleverd.