Champions League van start: deze Nederlandse ploegen namen ooit deel aan het miljardenbal

Champions League van start: deze Nederlandse ploegen namen ooit deel aan het milja
18 september om 14:16
Laatste update: 18 september om 13:57

Het Champions League-seizoen staat op het punt van beginnen. PSV en Feyenoord gaan het opnemen tegen de Europese top en VoetbalNieuws vertelt je welke ploegen de meeste duels namens Nederland speelden in het miljardenbal.

PSV trapte dinsdag het Champions League-jaar af. De Eindhovenaren gingen op bezoek in Turijn bij Juventus. Enkele dagen later mag Feyenoord het in De Kuip laten zien tegen Bayer Leverkusen. Voor beide ploegen is het zeker niet de eerste keer dat zij meespelen in de Europese top. Voor deze statistiek wordt er gekeken naar de Champions League sinds het toernooi die naam heeft gekregen in 1992.

Welke ploegen kwamen namens Nederland uit in de Champions League?

Bijna ieder jaar zendt Nederland minstens één ploeg de Champions League in. Ajax, PSV en Feyenoord nemen de eer vaak op zich door het feit dat enkel de kampioen van de Eredivisie een direct ticket bemachtigde. Dit seizoen mogen er namens Nederland twee ploegen het miljardenbal in. Ajax speelde in totaal al 140 wedstrijd in de Champions League. De Amsterdammers wonnen in 1995 voor het laatst de competitie, maar spelen bijna ieder seizoen op het hoogste Europese podium.

PSV kende het afgelopen decennium een tegenvallende tijd, maar daarvoor en de afgelopen jaren zijn zij terug van weggeweest. De Eindhovenaren speelden al 118 wedstrijden in de Champions League, maar wonnen er slechts 35. De beste prestatie deze eeuw stamt uit 2005. Destijds verloren zij nipt in de halve finale van AC Milan. Feyenoord mag dit jaar ook de Champions League in. Zij speelden al 42 maal op het hoogste podium met elf overwinningen. Afgelopen jaar en in het seizoen 2017/18 was Feyenoord de afgelopen decennia erbij.

Naast de traditionele top drie hebben er nog vier ploegen Champions League-voetbal gespeeld. FC Twente, SC Heerenveen, AZ en Willem II kwamen ook uit in Europa. Allen speelde zij zes wedstrijden en was het voor hun eenmalige deelname in de groepsfase voorbij. Willem II deed dit in 1999 tegen Spartak Moskou, Sparta Praag en Girondins de Bordeaux. Heerenveen nam het een jaar later op tegen Olympique Lyon, Valencia en Olympiakos Piraeus. Landskampioen AZ nam het in 2010 als enige Nederlandse deelnamer op tegen Olympiakos Piraeus, Standard Luik en Arsenal. Het kampioenschap van Twente gaf hen in 2010 recht op CL-deelname. Twente speelde prachtpotten tegen Internazionale, Tottenham Hotspur en Weder Bremen. De Tukkers speelden driemaal gelijk en wonnen eenmaal van Werder Bremen.  

Aantal Cl-deelnemers en wedstrijden van Nederlands ploegen:
Deelnames-winst-gelijk-verlies
1. Ajax 140-58-35-47
2. PSV 118-35-29-54
3. Feyenoord 42-11-11-20
4. FC Twente 6-1-3-2
5. Sc Heerenveen 6-1-1-4
6. AZ 6-0-4-2
7. Willem II 6-0-2-4