Gemeente Amsterdam veroordeelt misdragingen Ajax-fans: "Ongelofelijk triest"

Gemeente Amsterdam veroordeelt misdragingen Ajax-fans: "Ongelofelijk triest"
15 september om 18:14

De gemeente Amsterdam heeft scherp gereageerd op de ongeregeldheden die door Ajax-supporters in de stad zijn veroorzaakt, vertelt een woordvoerder aan de NOS. Fans gingen de straat op nadat ook de wedstrijd tegen FC Utrecht werd geannuleerd vanwege de staking van de politie. Dit leidde tot rellen bij het politiebureau aan de Marnixstraat, waar onder meer schade werd aangericht en voorwerpen naar politievoertuigen werden gegooid.

Locoburgemeester Marjolein Moorman was duidelijk in haar afkeuring van het geweld. "Ongelofelijk triest dat deze zogenaamde Ajax-supporters zich zo hebben misdragen in onze stad", zei ze. "Hiermee bewijst deze groep zogenaamde supporters voetbal en Ajax geen dienst." Ook veroordeelde Moorman het aanvallen van trams met passagiers en de vernielingen aan het politiebureau.

De Mobiele Eenheid moest ingrijpen, omdat de groep ondanks meerdere waarschuwingen de confrontatie met de politie bleef zoeken. Supporters gooiden met stenen die ze uit de straat haalden, en een slagboom werd afgebroken en naar het cellencomplex gegooid. Moorman benadrukte dat dit soort gedrag laat zien dat voetbal helaas niet zonder politie kan doorgaan, terwijl de politie juist hard nodig is voor andere zaken.

Er zijn meerdere mensen opgepakt, maar het precieze aantal is nog niet bekend.