'ME moet ingrijpen bij protesterende Ajax-supporters in Amsterdam'

'ME moet ingrijpen bij protesterende Ajax-supporters in Amsterdam'
15 september om 16:21
Laatste update: 15 september om 16:22

Zondagmiddag hebben honderden Ajax-supporters in het centrum van Amsterdam geprotesteerd tegen de afgelasting van hun wedstrijd tegen FC Utrecht. De wedstrijd werd afgelast vanwege de staking van de politie. Wat begon als een vreedzaam protest op het Leidseplein, escaleerde volgens De Telegraaf snel toen de groep zich verplaatste naar het politiebureau aan de Marnixstraat, waar de mobiele eenheid (ME) moest ingrijpen.

Op het Leidseplein verzamelden de supporters zich rond half drie in de middag. Velen droegen Ajax-shirts, hingen vlaggen op en zongen clubliederen terwijl ze vuurwerk en fakkels afstaken. De betogers blokkeerden de trambaan, waardoor trams vast kwamen te staan en het verkeer werd omgeleid. De sfeer was aanvankelijk geladen, maar rustig, zo meldt de krant. De politie was op dat moment nog niet zichtbaar aanwezig op het plein.

De situatie verergerde toen een deel van de groep zich verplaatste naar het politiebureau aan de Marnixstraat. Daar begonnen enkele supporters vernielingen aan te richten aan politievoertuigen en het gebouw. Om verdere escalatie te voorkomen, greep de ME in. Op beelden was te zien hoe de eenheid een charge uitvoerde om de menigte te verspreiden. De politie vorderde de supporters het gebied te verlaten, waarna de situatie onder controle werd gebracht.

De aanleiding voor het protest was de afgelasting van de wedstrijd Ajax-FC Utrecht, die niet door kon gaan vanwege een staking van de politie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) besloot dat de veiligheid van de supporters, spelers en de stad niet kon worden gegarandeerd zonder voldoende politie-inzet. Dit was al de tweede keer deze maand dat een belangrijke wedstrijd van Ajax werd afgelast door de stakingen, wat de frustratie bij de supporters vergrootte.