Dit vindt Van Basten van de huidige jeugdopleidingen van Nederlandse clubs

Dit vindt Van Basten van de Nederlandse jeugdopleidingen
17 september om 10:55

Marco van Basten vindt dat er te veel buitenlandse spelers in de Eredivisie actief zijn. De oud-spits van AC Milan en het Nederlands elftal sprak zijn zorgen uit over de jeugdopleidingen van de Nederlandse clubs.

"Als je kijkt naar de Nederlandse clubs, hoeveel buitenlanders er spelen...", zei Van Basten in het Ziggo Sport-programma Rondo. "Zelfs een gewone club als Go Ahead Eagles heeft zoveel buitenlanders." Volgens hem moeten clubs meer vertrouwen hebben in hun eigen regio's en de jeugdopleidingen beter benutten. Van Basten noemt Sparta Rotterdam als een voorbeeld van hoe het anders kan: "Jongens uit Nederland die elkaar coachen in het veld. Die voelen de verantwoordelijkheid tegenover het publiek."

Wim Kieft sloot zich aan bij de kritiek van Van Basten en wees op Ajax. "Onder Marc Overmars zijn ze begonnen met het kopen van buitenlandse spelers, terwijl ze een geweldige lichting hadden met Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donny van de Beek. Daarna zijn ze alleen maar gaan kopen. Ze moeten weer terug naar de eigen opleiding."

Beide analisten vinden dat clubs zoals Ajax en Go Ahead Eagles te veel focussen op buitenlandse versterkingen en daarmee de Nederlandse talenten uit het oog verliezen.