Dit moet FC Twente doen om kans te maken tegen Manchester United

Hier liggen de kansen voor FC Twente tegen een kwetsbaar Manchester United

Vandaag om 15:38
Laatste update: om 15:41

FC Twente krijgt woensdagavond in de Europa League een unieke kans om zich te bewijzen tegen een van de grootste clubs ter wereld: Manchester United. Hoewel United de favoriet is, zijn er zeker mogelijkheden voor Twente om te verrassen. Met slim spel en het benutten van de zwaktes van de Engelse grootmacht kunnen de Tukkers wellicht voor een stunt zorgen. VoetbalNieuws vertelt je waar de kansen liggen.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Manchester United?

Manchester United heeft de komende weken een zwaar programma, met wedstrijden tegen onder meer Tottenham Hotspur en FC Porto. Hierdoor zal Erik ten Hag waarschijnlijk niet zijn sterkste elftal opstellen tegen Twente. Dat biedt de Tukkers een uitgelezen kans, omdat een geroteerd elftal van United minder ingespeeld is en fouten kan maken. Spelers zoals Bruno Fernandes en Marcus Rashford zouden rust kunnen krijgen. Voor Twente betekent dit dat ze moeten proberen de ruimte te vinden in de defensieve organisatie van een minder ingespeeld Manchester United.

Opletten voor snelle counters
Ondanks de verwachte rotatie blijft United een gevaarlijke ploeg, vooral in de omschakeling. Spelers als Rashford en Alejandro Garnacho beschikken over veel snelheid en diepgang. Dit betekent dat Twente verdedigend goed georganiseerd moet blijven, vooral wanneer ze zelf aanvallen. Het jonge duo Mees Hilgers en Max Bruns krijgt de zware taak om deze snelle counters te neutraliseren. Een moment van onoplettendheid kan fataal zijn, aangezien United vanuit het niets kan toeslaan.

Zwakke plekken op de vleugels
Een van de zwakke plekken van United ligt zonder twijfel in het verdedigende werk van hun vleugelspelers. Rashford en Garnacho zijn aanvallend sterk, maar laten vaak te veel ruimte vallen wanneer ze moeten meeverdedigen. Arne Slot legde dat met Liverpool eerder dit seizoen al eens bloot. Door druk te zetten op de linkerflank en daar een overtal te creëren, werd er met 0-3 gewonnen op Old Trafford. Twente kan hiervan profiteren door de ruimtes op de flanken te benutten. Met name Daan Rots en Sem Steijn kunnen gevaar stichten door in de open ruimtes te duiken en zo de verdediging van United onder druk te zetten. Ook Christian Eriksen, die vaak op het middenveld opereert, heeft moeite om grote ruimtes te belopen.

Snelheid in de omschakeling
Een andere belangrijke factor voor Twente is hoe zij zelf omgaan met balwinst. United probeert na balverlies direct druk te zetten om de tegenstander vast te zetten, maar wanneer dit niet goed gecoördineerd is, kunnen er ruimtes ontstaan. Dit is vooral het geval bij een geroteerd elftal, waar de afstemming mogelijk minder is. Als Twente erin slaagt om snel de diepte te zoeken na het veroveren van de bal, kunnen ze United verrassen met snelle uitbraken. Vooral de backs van United, die vaak hoog op het veld staan, laten ruimte achter die Twente kan benutten.

Hoe kan FC Twente het best spelen tegen Manchester United?

Hoe Twente moet spelen
Voor Twente ligt de sleutel in gedisciplineerd en compact spelen, maar ook in het lef om snel om te schakelen bij balwinst. Door het geroteerde United onder druk te zetten op de juiste momenten en de gaten in hun verdediging uit te buiten, kan Twente zeker kansen creëren. Hoewel United de torenhoge favoriet is, biedt de rotatie van Ten Hag Twente mogelijkheden om voor een verrassing te zorgen. De wedstrijd begint woensdag om 21.00 uur op Old Trafford.