Dit moet je weten over IF Elfsborg, de Europa League-tegenstander van AZ

Dit moet je weten over IF Elfsborg, de Europa League-tegenstander van AZ

Vandaag om 17:30

Woensdagavond neemt AZ het in de Europa League op tegen het Zweedse IF Elfsborg, in een wedstrijd die de 100e Europese thuiswedstrijd voor de Alkmaarders markeert. Maar wat kunnen we verwachten van deze tegenstander? VoetbalNieuws vertelt je alles wat je moet weten over de club uit Borås.

Dit moet je weten over AZ-tegenstander Elfsborg

Een rijke historie in Zweden
IF Elfsborg behoort tot de meest succesvolle clubs in Zweden. De club werd zes keer landskampioen, al dateert de laatste titel uit 2012. De club beleefde hoogtijdagen in de jaren dertig en zestig en heeft sindsdien een vaste plaats verworven in de Zweedse top. Elfsborg heeft enkele ups en downs gekend, maar speelt sinds 1997 onafgebroken in de hoogste Zweedse divisie, de Allsvenskan.

Elfsborg als leverancier van talent
Wat veel Nederlandse fans interessant zullen vinden, is dat Elfsborg al jaren een belangrijke leverancier is van talenten die de overstap maken naar de Eredivisie. Denk aan spelers als Lasse Nilsson en Arbër Zeneli, die in Nederland grote indruk maakten. AZ haalde zelfs recentelijk nog Jesper Karlsson van Elfsborg, een speler die snel uitgroeide tot een publiekslieveling in Alkmaar en tegenwoordig voor Bologna speelt.

Oud-PSV'er als coach
Oscar Hiljemark, oud-speler van PSV en nog maar 32 jaar oud, nam in juni 2024 het stokje over als hoofdtrainer van Elfsborg. Hiljemark heeft flink aan de speelstijl gesleuteld sinds zijn aanstelling. Waar Elfsborg traditioneel in een 4-3-3-formatie speelde, heeft hij gekozen voor een 3-4-3-opstelling. Deze verandering zorgt voor meer aanvallende diepgang en agressie. De ploeg speelt met veel energie, legt druk op de tegenstander en probeert snel toe te slaan via diepe ballen en lage voorzetten.

Spelers om in de gaten te houden
De grote man in de aanval is Michael Baidoo, die als valse spits een sleutelrol vervult. Baidoo is snel, slim en beweegt goed tussen de linies, wat hem lastig te verdedigen maakt. Verder is middenvelder Besfort Zeneli, broer van oud-Heerenveen-speler Arbër, een belangrijk talent dat gevaarlijk is met dribbels en slimme passes.

Zwaktes in de defensie
Ondanks de aanvallende kracht van Elfsborg, zijn er ook zwakke plekken in hun spel. Vooral in de defensie is de ploeg kwetsbaar, zeker als ze onder druk gezet worden. Linker centrale verdediger Terry Yegbe heeft moeite om goed met druk om te gaan, wat kansen kan bieden voor de aanvallers van AZ. Ook voormalig Willem II-verdediger Sebastian Holmén kan kwetsbaar zijn in omschakelsituaties door een gebrek aan snelheid.

Conclusie
IF Elfsborg zal voor AZ geen makkelijke tegenstander zijn, vooral door hun snelle en directe speelstijl. Toch heeft AZ genoeg kwaliteiten om de Zweden pijn te doen, vooral als ze erin slagen om de druk op te voeren en gebruik te maken van de verdedigende zwaktes van Elfsborg. Het belooft een spannende avond te worden in het AFAS Stadion.