Hierom loopt Nederland het risico om een CL-plek kwijt te raken

Hierom loopt Nederland het risico om een CL-plek kwijt te raken
Vandaag om 08:56

Na teleurstellende resultaten in de Champions League dreigt Nederland zijn cruciale zesde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst kwijt te raken. Zowel PSV als Feyenoord verloren hun wedstrijden, terwijl Portugal juist punten wist te pakken met overwinningen van Sporting Portugal en Benfica. Hierdoor is de Eredivisie nog slechts 3,5 punt verwijderd van het verlies van een directe Champions League-plek.

Deze zesde plek is van groot belang voor de Eredivisie, omdat het de kampioen rechtstreekse deelname aan de Champions League garandeert. Als Nederland dit seizoen te veel punten verliest, zou vanaf 2026 alleen de kampioen nog voorrondes moeten spelen. De focus ligt nu op de Europa League, waar Ajax, AZ en FC Twente Nederland moeten redden. Verder is het zaak dat Feyenoord en PSV in de resterende Champions League-wedstrijden dringend punten gaan pakken.

Nederland heeft dit seizoen geen clubs in de Conference League, waardoor de Europa League een belangrijke bron van punten is. Portugal heeft een sterke aanwezigheid in beide toernooien, waardoor Nederland goede prestaties in de Europa League nodig heeft om het gat niet te laten verkleinen. De komende Europese speelweken zullen dan ook bepalend zijn voor de Eredivisie in de komende jaren.