Wat is de League Cup of EFL Cup in Engeland en wat staat er op het spel?

Wat is de League Cup in Engeland en wat staat er op het spel?

Vandaag om 17:30

De EFL Cup, ook bekend als de League Cup, is een Engelse voetbalbekercompetitie waarin alle clubs uit de Premier League en de Engelse Football League (Championship, League One en League Two) het tegen elkaar opnemen. VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over deze prestigieuze beker en het Europees ticket dat ermee gemoeid is.

Welke clubs doen mee aan de League Cup?

In totaal doen 92 clubs mee aan de League Cup. Dit zijn alle clubs uit de vier hoogste divisies van Engeland. In tegenstelling tot de FA Cup, waar ook teams uit lagere divisies aan kunnen deelnemen, is de League Cup exclusief voor professionele teams. De Premier League-clubs komen pas vanaf de tweede ronde in actie, met de Europese deelnemers die instromen in de derde ronde.

Welk Europees ticket kan er gewonnen worden?

Het winnen van de League Cup levert naast de prestigieuze trofee ook een ticket op voor de UEFA Europa League. Dit maakt de competitie aantrekkelijk voor clubs die zich via de reguliere competitie niet kunnen kwalificeren voor Europees voetbal. In het geval dat de winnaar zich al heeft gekwalificeerd voor de Champions League of Europa League via de competitie, gaat het ticket naar de hoogst geplaatste ploeg die zich nog niet heeft verzekerd van Europees voetbal.

Clubs strijden dus niet alleen voor nationale glorie, maar ook voor een plek op het Europese toneel. De League Cup biedt vooral voor de kleinere clubs een kans om het seizoen met een prijs én Europees voetbal af te sluiten. Vorig jaar versloeg Liverpool Chelsea in de finale na verlenging. Virgil van Dijk scoorde in de 118e minuut de winnende treffer en daarmee pakten The Reds voor de tiende keer in de clubgeschiedenis de prijs. Liverpool is ook recordhouder als het gaat om gewonnen League Cups.