Zo profiteren Eredivisie-clubs die niet Europees spelen van nieuwe UEFA-vergoeding

Zo profiteren Eredivisie-clubs die niet Europees spelen van nieuwe UEFA-vergoeding
Vandaag om 20:00

De Eredivisie-clubs die niet actief zijn in Europa hebben goed nieuws gekregen van de UEFA. Dankzij een nieuwe solidariteitsregeling mogen deze clubs miljoenen verdelen om het financiële gat met de topclubs te verkleinen.

De UEFA kent al langer een solidariteitsregeling waarbij ook clubs zonder Europees voetbal geld ontvangen. Nu is er onderhandeld om dit bedrag te verhogen, en dat is gelukt. Eredivisie-directeur Jan de Jong noemt het tegen Voetbal International een 'belangrijk onderhandelingsresultaat' en spreekt van 'enkele miljoenen extra voor de clubs'.

Wat houdt de verhoging van de solidariteitsregeling in voor Eredivisie-clubs?

De Jong legt uit wat de verhoging inhoudt: "De solidariteitsregeling stijgt van vier naar zeven procent van alle media-inkomsten van de UEFA. Die inkomsten zijn op jaarbasis gegroeid naar 4,4 miljard euro, terwijl dat voorheen 2,8 miljard euro was. Concreet betekent dit een stijging van 185 miljoen naar 308 miljoen euro", aldus De Jong in een verklaring. Dit bedrag wordt verdeeld onder de vijftien Eredivisie-clubs die niet in Europa spelen.

Van dit bedrag dragen de Eredivisie-clubs vrijwillig vijftien procent af aan teams uit de Keuken Kampioen Divisie. Toch blijft Europees voetbal financieel aantrekkelijker. Clubs die deelnemen aan de Champions League ontvangen zo'n 35 miljoen euro, terwijl deelname aan de Europa League minstens 8 miljoen euro oplevert.