AZ keert terug: dit is de beste prestatie van de Alkmaarders in de Europa League

AZ keert terug: dit is de beste prestatie van de Alkmaarders in de Europa League

Vandaag om 09:50

AZ is na Ajax, PSV en Feyenoord de Nederlandse club met de meeste Europese ervaring. Woensdag beginnen de mannen van Maarten Martens hun Europa League-campagne tegen IF Elfsborg. Hoe presteerde de Alkmaarders in het verleden in de Europa League? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Wat was de beste prestatie van AZ in de Europa League? 

In het seizoen 1980/81 behaalde AZ haar grootste Europese succes door de finale van de UEFA Cup te bereiken. Na een reeks knappe overwinningen tegen sterke tegenstanders zoals Levski-Spartak, FK Radnički Niš en FC Sochaux, stond AZ in de finale tegenover het Engelse Ipswich Town. AZ verloor de eerste wedstrijd met 3-0, slechts drie dagen na het behalen van haar eerste landskampioenschap. Ondanks een knappe 4-2 overwinning in de return, was dit niet genoeg voor de eindzege.

In 2005 keerde AZ na 22 jaar terug op het Europese podium. De ploeg onder leiding van Co Adriaanse verraste met aanvallend spel, te beginnen met een 3-2 overwinning op PAOK Saloniki. AZ schakelde daarna onder meer AJ Auxerre, Rangers en Villarreal uit. In de halve finale tegen Sporting Lissabon leek AZ op weg naar de finale na een 3-1 voorsprong, maar in de blessuretijd van de verlenging maakte Sporting de beslissende treffer, waardoor het Europese avontuur voor AZ eindigde.

Hoe presteerde AZ de afgelopen jaren in Europa? 

AZ kende de afgelopen seizoenen wisselende prestaties in Europa. In 2018/19 eindigde de Europa League-campagne al in de tweede voorronde tegen Kairat FK. Het seizoen daarna (2019/20) was spannender, met een spectaculaire overwinning op Antwerp FC en een gelijkspel tegen Partizan Belgrado bereikte de Alkmaarders de volgende ronde, maar AZ strandde in de laatste 32 tegen LASK.

In 2020/21 plaatste AZ zich voor de Europa League-groepsfase, maar miste door een nederlaag tegen Rijeka de knock-outfase. In 2021/22 schakelde Celtic AZ uit in de Europa League, waardoor het team als nummer drie verder moest in de Conference League. De asfgelopen drie seizoenen was AZ actief in het derde Europese toernooi.