Zo verliep de interlandcarrière van Antoine Griezmann, die stopt bij Frankrijk

Zo verliep de interlandcarrière van Antoine Griezmann, die stopt bij Frankrijk
Vandaag om 11:35

Antoine Griezmann heeft besloten te stoppen als international bij Frankrijk. De aanvallende middenvelder liet dit maandagochtend weten via zijn social media kanalen. VoetbalNieuws.nl neemt je mee naar zijn interlandcarrière.

Antoine Griezmann, geboren op 21 maart 1991 in Mâcon, Frankrijk, is een van de meest iconische spelers van het Franse nationale elftal. Met een lengte van 1,76 meter en een veelzijdige speelstijl heeft Griezmann zich bewezen als een sleutelspeler voor zowel zijn clubs als het nationale team. In maart 2014 debuteerde hij voor Frankrijk onder bondscoach Didier Deschamps en sindsdien heeft hij een indrukwekkende reeks prestaties neergezet.

De vroege jaren en debuut

Voordat hij doorbrak bij het Franse nationale team, doorliep Griezmann verschillende Franse jeugdelftallen. Hij speelde onder andere voor Jong Frankrijk en scoorde daar driemaal in tien wedstrijden. Na een schorsing in 2012 vanwege disciplinaire redenen, keerde hij sterk terug en maakte op 5 maart 2014 zijn debuut in de vriendschappelijke interland tegen Nederland. In deze wedstrijd, die Frankrijk met 2-0 won, begon Griezmann in de basis en werd hij na 68 minuten gewisseld.

Zijn eerste interlanddoelpunt volgde al snel, op 1 juni 2014, in een oefenwedstrijd tegen Paraguay. Hoewel zijn doelpunt niet genoeg was om de wedstrijd te winnen, vestigde hij zijn naam als een speler om in de gaten te houden. Bij de daaropvolgende WK 2014 in Brazilië speelde Griezmann alle vijf de wedstrijden van het Franse team, waarmee hij zijn plek in de nationale selectie verder verankerde.

Opkomst naar sterrendom: EK 2016 en WK 2018

Het Europees Kampioenschap van 2016, gehouden in eigen land, was een keerpunt in Griezmanns interlandcarrière. Hij was de absolute ster van het toernooi en werd met zes doelpunten de topscorer. Ondanks dat Frankrijk de finale met 0-1 verloor van Portugal, werd Griezmann uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi, een eerbetoon aan zijn geweldige prestatie.

Twee jaar later, tijdens het WK 2018 in Rusland, beleefde Griezmann zijn grootste succes tot nu toe. Met vier doelpunten, waaronder een belangrijke penalty in de finale tegen Kroatië, hielp hij Frankrijk aan de wereldtitel. Hij werd tijdens de finale uitgeroepen tot Man of the Match en kreeg de Bronzen Bal voor zijn prestaties gedurende het toernooi.

De recente jaren en zijn blijvende impact

Na het succes in 2018 kende Griezmann ook teleurstellingen, zoals op het EK 2020, waar Frankrijk verrassend werd uitgeschakeld door Zwitserland in de achtste finale. Het duel eindigde in 3-3, maar Zwitserland won na strafschoppen. Desondanks bleef Griezmann een vaste waarde in het Franse elftal, ook tijdens het WK 2022 in Qatar. Hier bereikte Frankrijk opnieuw de finale, maar ditmaal moest het team in een zinderende wedstrijd met penalty's buigen voor Argentinië.

Met meer dan 137 interlands en 44 doelpunten blijft Griezmann een van de belangrijkste spelers voor Frankrijk. In mei 2024 werd hij opnieuw geselecteerd door Deschamps voor het Europees Kampioenschap in Duitsland en kwam hij zes keer in actie voor de Fransen.

Einde interlandcarrière voor Griezmann

Na een indrukwekkende interlandcarrière van 137 wedstrijden heeft Antoine Griezmann officieel besloten te stoppen bij het Franse nationale elftal. Op zijn sociale media kondigde hij zijn afscheid aan met een boodschap vol dankbaarheid: "Ik sluit dit prachtige hoofdstuk van mijn leven af, bedankt voor alle herinneringen." Griezmann debuteerde in 2014 en was sindsdien een van de sterspelers van het team, met hoogtepunten zoals het winnen van het WK in 2018 en het bereiken van de finale in 2022. Met 44 doelpunten en talloze memorabele momenten sluit hij zijn interlandtijd af als een van de grootste Franse voetballers van zijn generatie. Griezmann zal zich nu volledig richten op zijn verdere carrière bij Atlético Madrid.