Feyenoord-coach Priske geeft toe: "De keuze voor 3-4-3 was een fout"

Feyenoord-coach Priske geeft toe:
Vandaag om 07:25
Laatste update: om 07:25

Brian Priske, de trainer van Feyenoord, geeft in een openhartig interview met Voetbal International toe dat de start van het seizoen niet is verlopen zoals gehoopt. Hij erkent dat sommige van zijn keuzes niet het gewenste effect hebben gehad. "Met de kennis van nu zeg ik dat ik dat niet had moeten doen", zegt Priske over zijn besluit om de formatie te veranderen naar een 3-4-3. De Deense coach geeft aan dat deze wijziging onnodig veel tijd heeft gekost in de opbouw van het elftal. Desondanks blijft hij vertrouwen houden in zijn filosofie en werkwijze.

Verwachtingen stroken niet altijd met de realiteit
Volgens Priske waren de verwachtingen rondom Feyenoord hoog, maar stroken die niet altijd met de realiteit. Hij wijst op de vele veranderingen in de selectie en de blessures die het team hebben getroffen. Er zijn zeventien spelers vertrokken en elf nieuwe spelers aangetrokken. "Dan heb je nog de blessures van Quilindschy Hartman, Hugo Bueno, Calvin Stengs en nu weer Santiago Gimenez." Die omstandigheden maken het volgens hem moeilijk om snel resultaten te boeken.

Ondanks de tegenvallende resultaten blijft Priske optimistisch en benadrukt hij het belang van vertrouwen in de speelprincipes. "Het gaat er niet om hoe je begint, maar hoe je eindigt", zegt hij. De coach ziet progressie in het team en merkt op dat wanneer de structuur er staat, Feyenoord in fases goed speelt. "Wanneer zijn wij goed? Op de momenten in wedstrijden dat de structuur er wel is", legt hij uit.

Priske gebruikt mindfulness en hecht waarde aan relaties
Priske gebruikt mindfulness om de stress en druk van het trainerschap het hoofd te bieden. "Mindfulness helpt mij om mijn gedachten en emoties onder controle te krijgen, zodat ik mijn focus helder heb op de dingen die echt belangrijk zijn." Bij zijn vorige club, FC Midtjylland, introduceerde hij zelfs een mindfulness-coach voor de spelers. "Toen ik dit introduceerde, lachten de spelers me eerst uit, maar later vertelden ze echt baat te hebben bij mindfulness."

Priske geeft aan dat hij veel waarde hecht aan het opbouwen van relaties binnen het team, omdat relatiemanagement volgens hem cruciaal is in het moderne trainerschap. "Je werkt niet met machines, maar met mensen. Ik probeer me in spelers te verplaatsen." Een voorbeeld hiervan is hoe hij omgaat met In-beom Hwang, die net vader is geworden. Priske geeft hem de ruimte om langer bij zijn gezin te zijn, omdat hij weet hoe belangrijk dat is.

Priske is bewust van vergelijking met Slot
Ondanks de uitdagingen ziet Priske het nog steeds als een grote kans om bij Feyenoord te werken. "Ik had de easy road kunnen nemen, lekker in Praag blijven en wachten op een andere club. Maar juist in de zwaarte van de opdracht zag ik de uitdaging." Hij is zich er volledig van bewust dat hij vergeleken wordt met zijn voorganger Arne Slot, maar Priske benadrukt dat hij zijn eigen aanpak heeft. "Ik heb echt het grootste respect voor Arne Slot en wat hij hier heeft gepresteerd, maar ik ben mezelf, ik doe het op míjn manier."

"We hebben deze vicieuze cirkel zelf gecreëerd"
Met een zwaar wedstrijdschema en blessures blijft Priske vertrouwen houden in het proces. Hij weet dat de druk groot is, maar is vastberaden om door te zetten. "Het is bijna niet meer te managen, dat is het probleem. We hebben deze vicieuze cirkel zelf gecreëerd", zegt hij over het drukke schema dat veel van zijn spelers eist. Toch blijft hij geloven dat, met hard werken en structuur, Feyenoord weer op het juiste spoor komt.