De opmerkelijkste momenten van Mourinho tegen Nederlandse clubs en zijn balans

De opmerkelijkste momenten van Mourinho tegen Nederlandse clubs en zijn balans

Vandaag om 14:50
Laatste update: om 14:54

FC Twente neemt het donderdag in de Champions League op tegen Fenerbahçe. Dit betekent dat er opnieuw een Nederlandse club tegen een team van José Mourinho speelt. Dit waren de opmerkelijkste wedstrijden die we van The Special One hebben gezien en dit is zijn balans tegen Nederlandse clubs.

De elftallen van Mourinho speelden in totaal dertien keer tegen een Nederlandse club. Daarvan kwam de Portugees tien keer als winnaar uit de strijd, werd er één keer gelijkgespeeld en ging de Nederlandse club er in totaal twee keer met een overwinning vandoor. 

Alleen Feyenoord versloeg Mourinho

De club die twee keer van Mourinho wist te winnen, was Feyenoord. Dat gebeurde in twee kampioensjaren van de Rotterdammers. In 2016/17 ging Mourinho met Manchester United op bezoek in De Kuip, waar hij zijn ploeg met 1-0 zag verliezen. Tonny Vilhena was destijds goed voor het enige doelpunt van de wedstrijd. 

De tweede en laatste keer dat Mourinho van Feyenoord verloor, was in 2022/23. De Rotterdammers wonnen toen met 1-0 van AS Roma in De Kuip, waarna het in de Italiaanse hoofdstad werd uitgeschakeld. Na dat duel haalde Mourinho zijn gram met een tirade richting Arne Slot én kreeg NOS-journalist Joep Schreuder een sleutelhanger van de Conference League-finale.

Overige opmerkelijke Mourinho-momenten in Nederland

Eén van de meest opmerkelijke wedstrijden dateert van 2010. Toen ging het Real Madrid van Mourinho op bezoek bij Ajax in de Johan Cruijff Arena. Dat won De Koninklijke ruimschoots met 0-4, maar dat was niet het meest opvallende. Aan het eind van de wedstrijd pakten Xabi Alonso en Sergio Ramos in opdracht van Mourinho een rode kaart zodat zij uiteindelijk met een schone lei aan de knock-out fase van het toernooi konden beginnen.

Daarnaast won Mourinho ook twee keer een finale van een Nederlandse club. In 2017 was Manchester United met 2-0 te sterk voor Ajax in de finale van de Europa League en in 2022 won zijn AS Roma met 1-0 van Feyenoord in de finale van de Conference League. Aan Twente nu de taak om Mourinho zijn derde nederlaag tegen een Nederlandse club te bezorgen.