Zo werken schorsingen door te veel gele kaarten in de Europese competities

Ajacied staat al op scherp: zo werken schorsingen in de Europese competities

Vandaag om 08:28
Laatste update: om 08:42

In de nieuwe opzet van de Europa League zijn er duidelijke regels rondom schorsingen door gele kaarten. Spelers moeten goed opletten, want een schorsing kan grote gevolgen hebben voor het team. Hoe zit het precies met de kaartenlast en wanneer wordt een speler geschorst? VoetbalNieuws.nl legt het je uit.

Wanneer wordt je geschorst in de Europese competities?

Een speler wordt in de League Phase, oftewel het hoofdtoernooi, na drie gele kaarten geschorst. Daarna volgt een schorsing bij elke oneven gele kaart, dus bij de vijfde, zevende en negende kaart. Dit betekent dat een speler na zijn eerste en tweede gele kaart nog geen directe gevolgen ondervindt, maar na een derde kaart wel één wedstrijd moet toekijken vanaf de tribune. Na de kwartfinales worden alle gele kaarten kwijtgescholden, wat betekent dat spelers vanaf de halve finales weer met een schone lei beginnen.

Het systeem zorgt ervoor dat spelers die vroeg in het toernooi een kaart pakken, alert moeten zijn om verdere schorsingen te voorkomen. Zo staan sommige spelers al vroeg in de competitie op scherp. Bij een wedstrijd waarin een speler twee keer geel krijgt – wat gelijkstaat aan rood – volgt automatisch een schorsing voor één duel. Als een speler direct rood krijgt, bepaalt de UEFA afhankelijk van de ernst van de overtreding hoe lang de schorsing duurt. Dit kan variëren van één wedstrijd tot meerdere wedstrijden, afhankelijk van de omstandigheden.

Een belangrijke regel om in de gaten te houden is dat alle kaarten na de kwartfinales vervallen. Dit betekent dat teams die de halve finales bereiken niet langer last hebben van eventuele gele kaarten die eerder in het toernooi zijn verzameld. Het biedt teams wat ademruimte in de cruciale fase van het toernooi, waar elke speler nodig kan zijn.

Nederlandse clubs
Bij Ajax staat Jorrel Hato al op scherp. De jonge verdediger ontving geel in de wedstrijd tegen Besiktas waarna Hato zijn tweede gele kaart pakte tegen Slavia Praag. Mocht hij in de volgende wedstrijd weer geel krijgen, dan volgt er een schorsing. Youri Baas zal de wedstrijd tegen Qarabag sowieso missen, omdat hij na twee gele kaarten direct rood kreeg in het duel met Slavia Praag. Bij de andere Nederlandse clubs staat er nog niemand op scherp.