Van Wonderen ziet bekende gezichten doorbreken bij 'nieuw' Oranje

Van Wonderen ziet bekende gezichten doorbreken bij 'nieuw' Oranje
Vandaag om 08:05
Laatste update: om 08:34

Ryan Gravenberch, Brian Brobbey, Quinten Timber en Jurriën Timber lijken hun kans te krijgen bij het Nederlands elftal. Kees van Wonderen werkte met het viertal samen bij Nederland onder zeventien en wist met het team in 2018 Europees kampioen te worden. In een interview met De Telegraaf blikt de voormalig bondscoach terug op de generatie die hij in 2018 naar de Europese titel leidde. 

Kees van Wonderen herinnert zich nog goed het team van Oranje onder zeventien dat in 2018 de Europese titel won, met Gravenberch, de Timber-broers en Brobbey als belangrijke spelers. Hoewel hij hun talent toen al herkende, benadrukt hij dat de doorbraak van jonge spelers nooit zeker is. "Qua talent kan ik 'ja' zeggen, want ze waren extreem getalenteerd", zegt Van Wonderen in De Telegraaf. "Maar jongens van 17 jaar komen daarna nog zoveel tegen dat je zo’n doorbraak nooit kan voorspellen."

Ryan Gravenberch heeft dit seizoen onder Arne Slot bij Liverpool tot dusver veel indruk gemaakt en ook bij Oranje de goede lijn doorgetrokken. Van Wonderen is niet verbaasd over deze ontwikkeling, maar ziet ook aandachtspunten. "Hij moet meer willen en meer eisen van zichzelf", aldus Van Wonderen, die aangeeft dat Gravenberch's ogenschijnlijke nonchalance misschien een manier is om met de druk om te gaan. "Het kan best zo zijn dat die houding zijn schild is om met de verwachtingen om te gaan."

Ook de andere drie spelers wekken goede herinneringen op bij Van Wonderen. Quinten Timber heeft een andere weg bewandeld dan zijn broer Jurriën, maar laat volgens Van Wonderen nu dezelfde vastberadenheid zien. "Quinten cijferde zich weg voor het team, ook al wilde hij niet overal spelen. Dat is het karakter dat je nodig hebt op het hoogste niveau."

Over Brian Brobbey, die sterk speelde tegen Duitsland, is Van Wonderen eveneens enthousiast. De trainer ziet in Brobbey een speler die onder druk excelleert. "Hoe groter de uitdaging, hoe meer Brobbey levert", concludeert hij.