Dit zegt de eerste vrouwelijke scheidsrechter Shrukula over haar debuut

Eerste vrouwelijke scheidsrechter Shrukula blikt terug op geslaagd debuut

Vandaag om 08:45
Laatste update: om 08:42

Shona Shrukula heeft vrijdagavond geschiedenis geschreven door als eerste vrouw ooit een wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal te leiden. De 33-jarige scheidsrechter floot het duel tussen TOP Oss en ADO Den Haag in de Keuken Kampioen Divisie. Na afloop sprak Shrukula met trots voor de camera's van ESPN over haar debuut.

ADO Den Haag won overtuigend met 1-5, waarbij Lee Bonis uitblonk met een hattrick. Shrukula kende de bezoekers een strafschop toe, die gemist werd door Alex Schalk, en trok vlak voor tijd rood voor Karim Loukili van TOP Oss. "Het was leuk, ik heb genoten van mijn debuut en ik ben blij dat de wedstrijd goed is gegaan", vertelde Shrukula aan ESPN. "Ik was wel zenuwachtig. Je voelt natuurlijk wel dat mensen met je meekijken."

De week was emotioneel voor Shrukula, die maandag het telefoontje van de KNVB kreeg dat ze zou debuteren, enkele uren na het overlijden van haar oma. "Ze was 85 jaar en mijn grote supporter. Ze keek iedere week ESPN om mij als vierde official te zien. Dat ze niet mijn debuut mag meemaken is wel zwaar, maar ik ga ervan uit dat ze er toch bij is, op een andere manier."

Op de tribunes toonden supporters een spandoek met de tekst: "Shona, een echte Keukenkampioen." Shrukula reageerde met een glimlach: "Dat neem ik als compliment. En ik begreep dat mijn oom het spandoek heeft geconfisqueerd." Over haar toekomstplannen zei ze kort: "Op dit moment leef ik mijn droom."