Groningen hoopt op kansen in de ArenA: zo verliepen de laatste duels met Ajax

Groningen hoopt op kansen in de ArenA: zo verliepen de laatste duels met Ajax

Vandaag om 10:39

Ajax krijgt zondag bezoek van FC Groningen. De Amsterdammers verkeren in sterke vorm en kennen een goede reeks tegen de bezoekers. VoetbalNieuws vertelt je hoe de laatste ontmoetingen in Amsterdam verliepen en wanneer de Noorderlingen voor het laatst wonnen in de hoofdstad.

Ajax weet de laatste maanden weer wat winnen is. De ploeg van Francesco Farioli kent zowel in de Eredivisie als in de Europa League een sterke fase waarin de Italiaan zijn ploeg al meermaals zag winnen. Groningen daarentegen wacht al vijf wedstrijden op een overwinning.

Wanneer won FC Groningen voor het laatst in Amsterdam van Ajax?

Groningen staat voor een lastige opgaven zondag. Zij moeten het voor elkaar krijgen om voor de eerste keer ooit te winnen in de Johan Cruijff ArenA. Sinds de opening in 1996 wist Groningen geen enkele keer te winnen in Amsterdam. Er werd sinds de eeuwwisseling wel tweemaal gelijkgespeeld, maar het volle pond werd nooit gepakt in de ArenA. Voor het laatst wonnen de bezoekers van zondag in het seizoen 1993/94 in Amsterdam. Ajax werd in De Meer te kijk gezet door een elftal waarin onder meer Patrick Lodewijks, Michael Rijziger en Ernest Faber speelden. Door doelpunten van Harris Huizingh en Ronald Hamming ging de ploeg van Louis van Gaal ten onder.

Hoe verliepen de laatste vijf ontmoetingen?

Kansloos is Groningen echter nooit tegen Ajax. In 2020 werd er tweemaal in eigen huis gewonnen van Ajax. Dit terwijl er in 2017, 2013 en 2010 nog gelijk werd gespeeld. Weliswaar was Groningen toen geen promovendus, maar het Ajax van toen had ook grotere namen. Afgelopen jaar stond de ontmoeting niet op het programma aangezien de bezoekers in de Keuken Kampioen Divisie speelden. In de jaren daarvoor heerste Ajax oppermachtig tegen Groningen.

Laatste vijf ontmoetingen tussen Ajax en Groningen:
2020-2021: Ajax-FC Groningen - 3-1
2021-2022: Ajax-FC Groningen - 3-0
2021-2022: FC Groningen-Ajax - 1-3
2022-2023: Ajax-FC Groningen - 6-1
2022-2023: FC Groningen-Ajax - 2-3