Wie is Johan Neeskens, 'Johan Segundo' en Nederlands voetbalicoon

Wie is Johan Neeskens?
Vandaag om 16:05

Johan Neeskens is op 73-jarige leeftijd plots overleden. De Nederlandse middenvelder werd alom geliefd en geroemd. Wie was de voetballer Neeskens en wat deed hij na zijn actieve carrière. VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Johan Neeskens?

Johannes Jacobus "Johan" Neeskens werd geboren op 15 september 1951 in Heemstede. Al op jonge leeftijd bleek hij een groot sporttalent. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de lokale club RCH, waar hij snel opviel door zijn veelzijdigheid en doorzettingsvermogen. In 1970 maakte hij de overstap naar Ajax, waar hij zijn internationale doorbraak beleefde. Op maandag 7 oktober 2024 overleed Neeskens plotseling. Op 73-jarige leeftijd ontviel hij de voetbalwereld.

Succes bij Ajax en FC Barcelona

Bij Ajax groeide Neeskens uit tot een van de steunpilaren van het team. Met de club won hij tussen 1971 en 1973 drie keer op rij de Europacup I en meerdere nationale prijzen. Na zijn succesvolle periode bij Ajax maakte hij in 1974 de overstap naar FC Barcelona, waar hij samenspeelde met Johan Cruijff en onder coach Rinus Michels werkte. Bij de Spaanse club won hij onder meer de Copa del Rey en de Europacup II.

Internationaal maakte Neeskens grote indruk met het Nederlands elftal. Hij was een van de belangrijkste spelers in het 'totaalvoetbal' dat Nederland naar de WK-finales van 1974 en 1978 bracht. Vooral zijn penalty in de finale van 1974 tegen West-Duitsland, die hij snoeihard door het midden schoot, staat in het collectieve geheugen gegrift. Hoewel Nederland beide finales verloor, bleef Neeskens een nationale held.

Trainerscarrière en nalatenschap

Na zijn actieve voetbalcarrière begon Neeskens aan een lange loopbaan als trainer. Hij was onder meer hoofdtrainer bij NEC en assistent-trainer bij FC Barcelona en het Nederlands elftal. Hij werkte ook in Zuid-Afrika bij Mamelodi Sundowns en was betrokken bij het KNVB WorldCoaches-project, dat voetbal gebruikte als middel voor maatschappelijke ontwikkeling. Johan Neeskens blijft een iconische figuur in het Nederlandse voetbal, bekend om zijn onverzettelijkheid en zijn belangrijke rol in het legendarische totaalvoetbal van de jaren '70.