Zo verliep de voetbalcarrière van Spaans middenvelder Andrés Iniesta

Zo verliep de voetbalcarrière van Spaans middenvelder Andrés Iniesta
Vandaag om 21:04

Andrés Iniesta heeft met een emotionele afscheidsvideo vaarwel gezegd tegen het betaald voetbal. De Spaanse middenvelder maakt hierdoor een eind aan een prachtige carrière. VoetbalNieuws.nl neemt je mee in zijn spelerscarrière.

Zo verliep de voetbalcarrière van Spaans middenvelder Andrés Iniesta

Andrés Iniesta Luján werd geboren op 11 mei 1984 in Fuentealbilla, Spanje. Hij begon zijn carrière in de jeugd van Albacete Balompié, maar werd al snel opgemerkt door de scouts van FC Barcelona. Op twaalfjarige leeftijd sloot hij zich aan bij de prestigieuze jeugdopleiding La Masia, waar hij zijn eerste stappen richting het profvoetbal zette. Iniesta groeide uit tot een van de beste middenvelders in de geschiedenis van het spel en speelde het grootste deel van zijn carrière voor FC Barcelona, voordat hij zijn loopbaan afsloot bij clubs in Japan en de Verenigde Arabische Emiraten.

De opkomst bij FC Barcelona

Iniesta maakte in oktober 2002 zijn debuut voor het eerste elftal van FC Barcelona onder trainer Louis van Gaal, maar het duurde tot het seizoen 2004/05 voordat hij een vaste waarde werd in het team. Met zijn spelinzicht, techniek en bescheiden persoonlijkheid won hij snel de harten van zowel de fans als zijn teamgenoten. Iniesta hielp Barcelona aan tal van prijzen, waaronder vier Champions League-titels en negen landstitels. Vooral zijn cruciale doelpunt in de halve finale van de Champions League tegen Chelsea in 2009 blijft onvergetelijk. Hij werd vaak gezien als de stille kracht achter het succes van het team, naast spelers als Lionel Messi en Xavi Hernández.

Successen bij Vissel Kobe en Emirates Club

Na zijn emotionele afscheid van FC Barcelona in 2018 zette Iniesta zijn carrière voort in Japan, bij Vissel Kobe. Ondanks zijn leeftijd liet hij ook daar zijn klasse zien en hielp hij de club aan hun eerste grote prijzen, zoals de Japanse Supercup en de Emperor’s Cup. In 2023 verliet hij Vissel Kobe om zijn loopbaan voort te zetten bij Emirates Club in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij in augustus 2023 zijn debuut maakte.

De Gouden Generatie van Spanje

Iniesta speelde ook een cruciale rol in de meest succesvolle periode van het Spaanse nationale team. Hij maakte zijn debuut in 2006 en was een sleutelfiguur in het team dat het EK van 2008, het WK van 2010 en het EK van 2012 won. Iniesta zal vooral herinnerd worden om zijn winnende doelpunt in de WK-finale van 2010 tegen Nederland, waarmee hij Spanje de eerste wereldtitel bezorgde.

Met zijn pensioen in 2024 eindigde een legendarische carrière. Iniesta laat een erfenis achter als een van de meest geliefde en respectvolle voetballers ter wereld, zowel op als buiten het veld.