Wie is Domenico Tedesco, bondscoach van België in de UEFA Nations League?

Wie is Domenico Tedesco, bondscoach van België in de UEFA Nations League?
Vandaag om 07:10

Domenico Tedesco is sinds 2023 bondscoach van België en leidde de Rode Duivels naar het EK 2024. Na een succesvolle trainerscarrière in Duitsland en Rusland, staat hij bekend om zijn tactisch inzicht en vernieuwing. VoetbalNieuws.nl stelt je voor aan de bondscoach van België!

Wie is Domenico Tedesco, bondscoach van België in de UEFA Nations League?

Domenico Tedesco werd geboren op 12 september 1985 in Rossano, Italië. Op jonge leeftijd verhuisde zijn familie naar Duitsland, waar hij opgroeide en zijn Duitse nationaliteit verwierf. Hoewel hij geen professionele carrière had als speler, bouwde hij al snel een reputatie op als coach door zijn scherpe tactische inzicht en sterke leiderschapskwaliteiten. In februari 2023 werd hij aangesteld als bondscoach van België, met als doel de Rode Duivels naar succes te leiden op het EK 2024.

Een veelbelovende start als trainer
Tedesco’s trainerscarrière begon in de jeugdafdelingen van VfB Stuttgart en Hoffenheim. In 2017 kreeg hij zijn eerste grote kans als hoofdtrainer bij Erzgebirge Aue, een Duitse tweedeklasser. Hij slaagde erin om de club uit de degradatiezone te halen en maakte daarmee direct indruk in de voetbalwereld. Kort daarna stapte hij over naar Schalke 04, waar hij in zijn eerste seizoen vicekampioen werd in de Bundesliga. Ondanks zijn veelbelovende start bij Schalke, werd hij in 2019 ontslagen na tegenvallende resultaten.

Na zijn tijd bij Schalke trok Tedesco naar Spartak Moskou in Rusland. Hier wist hij de club naar de tweede plaats in de competitie te leiden, maar hij besloot in 2021 omwille van persoonlijke redenen terug te keren naar Duitsland. Bij RB Leipzig behaalde hij opnieuw succes, door de club naar de DFB-Pokal overwinning te leiden in 2022, maar hij werd in hetzelfde jaar ontslagen na een reeks teleurstellende wedstrijden.

Bondscoach van België
In februari 2023 werd Tedesco benoemd als de nieuwe bondscoach van België, als opvolger van Roberto Martínez. Zijn aanstelling kwam na het teleurstellende WK 2022, waar België in de groepsfase werd uitgeschakeld. Tedesco koos voor een frisse start en liet enkele gevestigde spelers buiten de selectie om ruimte te maken voor jong talent. Zo kreeg Kevin De Bruyne de aanvoerdersband na het vertrek van Eden Hazard.

Zijn eerste wedstrijden als bondscoach verliepen veelbelovend, met een overtuigende 0-3 overwinning tegen Zweden in de EK-kwalificatie en een 2-3 overwinning tegen Duitsland in een oefenwedstrijd. België wist zich uiteindelijk onder Tedesco's leiding te kwalificeren voor het EK 2024 in Duitsland.

Prestatie op het EK 2024
Tijdens het EK 2024 in Duitsland bereikte België de achtste finales, nadat het als tweede eindigde in een groep met Roemenië, Slovakije en Oekraïne. Hoewel België enkele sterke momenten had, was het spel vaak stroef en kwam het team moeilijk tot scoren. In de knock-outfase werden de Rode Duivels uitgeschakeld door Frankrijk met een 1-0 nederlaag. Ondanks de inzet van jong talent en een vernieuwde tactische aanpak, kon België niet verder komen dan de achtste finales, wat leidde tot teleurstelling onder de Belgische fans.