Wie was George Baldock, de plotseling overleden Grieks-Engelse international?

Wie was George Baldock, de plotseling overleden Grieks-Engelse international?

Vandaag om 14:30
Laatste update: om 14:30

Op donderdagavond, voorafgaand aan de Nations League-wedstrijd tussen Engeland en Griekenland, zal een minuut stilte worden gehouden en zullen spelers rouwbanden dragen ter nagedachtenis aan George Baldock. De Grieks-Engelse international, die afgelopen mei de overstap maakte naar Panathinaikos, werd op 9 oktober 2024 op tragische wijze dood aangetroffen in zijn zwembad in Glyfada, een buitenwijk van Athene. Hij werd slechts 31 jaar. VoetbalNieuws vertelt je meer over hem.

Wie was George Baldock?

George Henry Ivor Baldock werd geboren op 9 maart 1993 in Buckingham, Engeland. Zijn carrière begon bij Milton Keynes Dons, waar hij doorstroomde vanuit de jeugdopleiding. Tijdens zijn tijd bij de Dons werd hij meerdere keren verhuurd, onder meer aan clubs zoals Northampton Town, Tamworth en het IJslandse ÍBV. Zijn tijd bij Oxford United bleek een belangrijk keerpunt in zijn carrière; hij werd uitgeroepen tot een van de beste spelers in de League Two in het seizoen 2015/2016.

Baldock als publiekslieveling bij Sheffield United

In 2017 maakte Baldock de overstap naar Sheffield United, waar hij zeven seizoenen speelde. Hij was een cruciale speler tijdens hun promotie naar de Premier League in 2019 en speelde in totaal 205 wedstrijden voor de club. George stond bekend als een harde werker, zowel op als buiten het veld, en werd gewaardeerd om zijn inzet en karakter. Bij Sheffield United maakte hij ook zijn debuut in de Premier League en speelde hij drie seizoenen op het hoogste niveau van Engeland.

Baldocks Griekse roots kwamen via zijn grootmoeder, en in 2022 werd hij opgeroepen voor het Griekse nationale elftal. Hij maakte zijn debuut voor Griekenland in een 1-0 overwinning op Noord-Ierland in de Nations League. Hij kwam in totaal tot twaalf interlands voor het Griekse team en werd snel een vaste waarde. Zijn inzet voor zowel zijn club als zijn land maakte hem geliefd bij zijn teamgenoten en fans.

De plotseling overleden George Baldock in duel met Mika Godts van Ajax
George Baldock (links) op 8 augustus jongstleden namens Panathinaikos, in duel met Ajacied Mika Godts.

Baldocks plotselinge overlijden

In mei 2024 maakte hij de overstap naar Panathinaikos, waar hij een frisse start wilde maken na zijn tijd in Engeland. Hij speelde slechts drie wedstrijden voor de club, waaronder een invalbeurt in de Europa League-wedstrijd tegen Ajax, voordat het noodlot toesloeg. Baldock werd levenloos gevonden in een zwembad, waar hij mogelijk al enkele uren lag. Zijn plotselinge overlijden schokte de voetbalwereld, en clubs zoals Ajax en Sheffield United betuigden hun medeleven op sociale media.

George Baldock was een toegewijde voetballer, die een sterke carrière opbouwde in zowel Engeland als Griekenland. Zijn onverwachte dood heeft een diepe indruk achtergelaten. De minuut stilte en rouwbanden donderdagavond zijn een eerbetoon aan een speler die geliefd was om zijn vastberadenheid, zijn doorzettingsvermogen en zijn liefde voor het spel.