Miljoenenboete voor accountantskantoor door verdachte transacties Vitesse

Miljoenenboete voor accountantskantoor door verdachte transacties Vitesse

Vandaag om 14:25

Accountantskantoor BDO heeft een boete van 1,3 miljoen euro gekregen voor het niet melden van verdachte transacties in de boekhouding van Vitesse. Dit bevestigde een woordvoerder van het kantoor na berichtgeving in het FD. De boete is opgelegd vanwege een overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

De boete betreft de periode waarin de Russische ex-eigenaar Valeri Ojf drie keer ruim zes miljoen euro overmaakte, waarvan de herkomst onduidelijk was. Ojf zou het geld hebben gekregen van de voormalige Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. BDO had deze transacties moeten melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU), maar dit is niet gebeurd.

Bestuursvoorzitter René Nelis verklaarde dat BDO, een van de grootste internationale accountants- en advieskantoren, de rol van poortwachter serieus neemt. Hij gaf verder geen commentaar vanwege de geheimhoudingsplicht. BDO gaat in beroep tegen de boete, de hoogste die ooit aan een accountantskantoor is opgelegd.