Wie is Joran Pot, de trainer van de FC Twente Vrouwen?

Wie is Joran Pot, de trainer van de FC Twente Vrouwen?

Vandaag om 15:35

Joran Pot, de huidige hoofdtrainer van FC Twente Vrouwen, heeft zijn team vorig seizoen naar het kampioenschap van de Azerion Vrouwen Eredivisie geleid en daarmee een plek veroverd in de UEFA Women's Champions League. In de kwalificatieronde wist Pot met Twente overtuigend af te rekenen met Cardiff City, Valur en Osijek, waarna de groepsfase werd bereikt. Wie is deze trainer precies? VoetbalNieuws schetst een portret.

Wie is de trainer van FC Twente Vrouwen?

Joran Pot als profvoetballer

In de Champions League spelen de Twente Vrouwen tegen grootmachten zoals Chelsea en Real Madrid, en de eerste wedstrijd tegen Celtic werd al met 0-2 gewonnen. Pot is hard op weg om zijn naam te vestigen als een van de beste jonge coaches in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Pot werd geboren op 20 januari 1989 in Heino, Overijssel. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de lokale club VV Heino voordat hij als talent werd opgepikt door FC Twente. Daar doorliep hij de jeugdopleiding en bereikte hij in 2007 zijn eerste grote mijlpaal door met de A-junioren het landskampioenschap te winnen.

Pot, die als aanvoerder fungeerde, ontving de kampioensschaal uit handen van de toenmalige KNVB-directeur Henk Kesler. Hoewel hij de jeugdteams van Twente doorliep, wist hij niet door te breken in het eerste elftal van de club en vervolgde hij zijn profcarrière bij RBC Roosendaal, FC Zwolle en Go Ahead Eagles. Na het beëindigen van zijn actieve carrière in 2014, besloot Pot zich te richten op het trainersvak. Hij begon zijn trainersloopbaan bij PEC Zwolle Vrouwen, waar hij vier jaar assistent-trainer was, om vervolgens in 2019 door te schuiven naar de positie van hoofdtrainer. Zijn prestaties bij PEC Zwolle wekten de interesse van FC Twente, waar hij in 2022 de leiding kreeg over het succesvolle vrouwenteam.

Joran Pot als trainer van FC Twente Vrouwen

Onder zijn leiding ontwikkelde FC Twente zich verder als een topteam in Nederland, met als hoogtepunt het landskampioenschap van 2024. Pot staat bekend om zijn tactisch inzicht, het ontwikkelen van jong talent en het creëren van een sterke teamband. Zijn succesvolle seizoen met Twente en de overtuigende start in de Champions League bevestigen dat hij een coach is met veel potentie. Met wedstrijden tegen Europese grootmachten voor de boeg, lijkt Pot klaar om zijn stempel te drukken op het internationale vrouwenvoetbal.