Wie is Kevin Strootman en hoe verliep zijn carrière?

Hoe verliep de carrière van middenvelder Kevin Strootman?

Vandaag om 11:55

Kevin Strootman stopt met voetballen. De 34-jarige middenvelder was gedurende zijn voetbalcarrière niet altijd even succesvol, want vaak werd hij tegengewerkt door blessures. Hoe verliep zijn carrière? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Kevin Strootman?

Kevin Johannes Willem Strootman werd geboren op 13 februari 1990 in Ridderkerk, Nederland. Hij groeide uit tot een van de meest geliefde en gerespecteerde centrale middenvelders van zijn generatie. Strootman, bekend om zijn fysieke kracht, passing en leiderschap, maakte zijn debuut in het betaald voetbal op 15 februari 2008 bij Sparta Rotterdam. Hij zou later furore maken bij PSV, AS Roma en Olympique Marseille. In oktober 2024 kondigde hij op 34-jarige leeftijd aan zijn professionele carrière te beëindigen.

Clubcarrière

Strootman begon zijn voetbalreis bij de jeugd van VV Rijsoord voordat hij bij Sparta Rotterdam werd opgenomen. Na een aantal seizoenen in zowel de Eredivisie als de Eerste Divisie tekende hij in januari 2011 bij FC Utrecht. Zijn snelle ontwikkeling viel op en al na zes maanden vertrok hij naar PSV, waar hij een sleutelspeler werd. Met PSV won hij in 2012 de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal.

In de zomer van 2013 volgde een grote stap naar AS Roma, waar hij onder andere de bijnaam "de wasmachine" kreeg vanwege zijn vermogen om het spel op te ruimen en goed door te passen. Zijn tijd in Rome werd echter getekend door blessures, waaronder meerdere zware knieblessures. Toch vocht hij zich keer op keer terug in het team en was hij een vaste waarde tot 2018, toen hij vertrok naar Olympique Marseille.

Na enkele verhuurperiodes, waaronder bij Genoa en Cagliari, keerde Strootman in 2022 definitief terug naar Genoa. Hij hielp de club om promotie naar de Serie A te bewerkstelligen, maar besloot in 2024 dat het tijd was om zijn schoenen aan de wilgen te hangen.

Interlandcarrière

Strootman debuteerde in 2011 voor het Nederlands elftal onder bondscoach Bert van Marwijk. Hij speelde uiteindelijk 46 interlands en scoorde drie keer voor Oranje. Ondanks zijn verdiensten voor het nationale team, werd zijn interlandcarrière gehinderd door blessures, waardoor hij grote toernooien zoals het WK 2014 en het EK 2016 moest missen.

Einde van een tijdperk
In oktober 2024 besloot Kevin Strootman dat het genoeg was geweest. Na een lange carrière in Nederland, Italië en Frankrijk, waarbij hij veel successen vierde maar ook veel tegenslagen kende door blessures, sloot hij zijn loopbaan af. "Voetbal, bedankt!" schreef hij op sociale media, waarmee hij zijn afscheid bekendmaakte.