Dit zijn de sterktes en zwaktes van AZ-tegenstander Tottenham Hotspur

Hier liggen voor AZ de kansen tegen Tottenham Hotspur in de Europa League
Vandaag om 09:45

AZ staat donderdagavond om 21.00 uur voor een zware opdracht tegen Tottenham Hotspur in Londen. Tottenham heeft een sterke start gemaakt in de Europa League met twee overwinningen, terwijl AZ wisselvallig presteerde met een winst- en een verliespartij. Toch liggen er kansen voor de Alkmaarders, zeker omdat sterspeler Heung-min Son er niet bij zal zijn vanwege verminderde fitheid. VoetbalNieuws vertelt je meer.

Postecoglou gaat spelers rust geven
De afwezigheid van Son, normaal de grote ster bij de Spurs, is een flinke aderlating voor het team van trainer Ange Postecoglou. Son is cruciaal in hun aanvalsspel, met zijn snelheid, techniek en scorend vermogen. Zijn rust betekent dat Tottenham waarschijnlijk enkele jonge spelers de kans geeft, zoals eerder gebeurde in de Europa League-duels tegen Ferencváros en FK Qarabağ. Dit biedt AZ hoop, maar onderschatting is geen optie.

De speelstijl van Tottenham onder Postecoglou is agressief en dynamisch. De Spurs voeren hoge druk uit, vaak al op de helft van de tegenstander. Dit maakt het voor tegenstanders moeilijk om rustig op te bouwen. De vleugelverdedigers van Tottenham schuiven ver op, waardoor er veel beweging is aan de zijkanten. Dit betekent echter ook dat er ruimte kan ontstaan achter hun verdediging, vooral bij snelle tegenaanvallen. Hier kan AZ van profiteren met spelers als Ibrahim Sadiq, die goed is in de omschakeling.

Spurs koning in hoge balveroveringen
Daarnaast speelt Tottenham, ondanks de verwachte rotaties, met een sterk pressing-systeem. Ze staan bekend als een van de beste teams in de Premier League als het gaat om het veroveren van de bal rond de vijandelijke zestien. AZ zal daarom moeten oppassen voor balverlies op gevaarlijke plekken. Tegelijkertijd kan het gebrek aan ervaring bij enkele jongere spelers van Tottenham ervoor zorgen dat de druk niet altijd perfect wordt uitgevoerd, wat mogelijkheden biedt voor AZ om onder de druk uit te spelen.

Tottenham is niet sterk in spelhervattingen
Een zwaktepunt van Tottenham is het verdedigen van spelhervattingen. Postecoglou heeft openlijk aangegeven hier niet veel waarde aan te hechten, wat terug te zien is in het aantal tegendoelpunten dat zijn ploeg uit standaardsituaties incasseert. Voor AZ, dat gevaarlijk kan zijn bij dode spelmomenten, ligt hier een duidelijke kans om toe te slaan.

Historisch gezien heeft AZ het echter lastig tegen Engelse ploegen. De Alkmaarders hebben nog nooit gewonnen op Engelse bodem. Tottenham heeft op zijn beurt veel ervaring met Nederlandse tegenstanders en speelde in het verleden tegen onder andere Ajax, Feyenoord en PSV. Voor AZ zal het geen gemakkelijke opgave worden, maar met een geroteerd Tottenham en de afwezigheid van sterspeler Son, is een verrassing zeker niet uitgesloten.