Wie is Marco Baroni, de trainer van Twente-opponent Lazio Roma?

Wie is Marco Baroni, de trainer van Twente-opponent Lazio Roma?
Vandaag om 18:20

Vanavond neemt FC Twente het in speelronde drie van de Europa League op tegen het Italiaanse Lazio Roma. De tegenstander staat onder leiding van Marco Baroni, een ervaren Italiaanse trainer en voormalig profvoetballer. VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over de oefenmeester. 

Marco Baroni als speler 

Marco Baroni werd geboren op 11 september 1963 in Florence, Italië. De verdediger begon zijn carrière bij Fiorentina, maar beleefde zijn grootste successen bij Napoli, waar hij in het seizoen 1989-1990 de Serie A won. Hij was zelfs degene die de winnende treffer scoorde op de laatste speeldag van het seizoen. Daarnaast won hij met Napoli de Supercoppa Italiana in 1990. Na zijn tijd bij Napoli speelde hij onder andere voor Bologna en Ancona voordat hij in 2000 zijn schoenen aan de wilgen hing na twee seizoenen bij Rondinella.

Carrière Baroni als trainer

Na zijn pensionering als speler begon Baroni vrijwel direct als trainer. Zijn eerste job was bij Rondinella, waar hij zelf zijn carrière als speler had afgesloten. Vervolgens trainde hij verschillende Italiaanse clubs, variërend van lagere divisies tot de Serie B en A. Een hoogtepunt in zijn trainerscarrière was het promoveren van Benevento naar de Serie A in 2017, een prestatie van historisch belang voor de club, die nog nooit eerder op het hoogste niveau had gespeeld. Helaas werd hij later dat seizoen ontslagen na een reeks tegenvallende resultaten.

In de loop der jaren bouwde Baroni zijn naam verder op door clubs zoals Lecce, waarmee hij in 2022 promotie naar de Serie A wist af te dwingen. Na een periode bij Hellas Verona werd hij in juni jl. aangesteld als hoofdcoach van Lazio Roma. Onder zijn leiding heeft Lazio in korte tijd positieve resultaten geboekt.

Baroni bij Lazio Roma als trainer

Sinds Marco Baroni aan het roer staat bij Lazio, heeft de club een aantal wisselende resultaten geboekt. In de Serie A begon Lazio sterk met een 3-1 overwinning tegen Venezia, maar volgde daarna een nederlaag tegen Udinese (2-1). Vervolgens speelde Lazio gelijk tegen Milan (2-2), waarna overwinningen volgden tegen Hellas Verona (2-1) en Torino (3-2). In de Europa League zijn Baroni's mannen echter onverslaanbaar gebleken, met overtuigende zeges op Dynamo Kyiv (3-0) en Nice (4-1). Ondanks een recente nederlaag tegen Juventus (1-0), heeft Baroni laten zien dat zijn team zowel op nationaal als internationaal niveau kan meedraaien.