Dit bedrag hebben AZ en FC Twente tot dusver verdiend met de nieuwe Europa League

Dit bedrag hebben AZ en FC Twente tot dusver verdiend met de nieuwe Europa League

24 oktober om 23:50

De prestaties van AZ en FC Twente in de Europa League leveren niet alleen sportief succes op, maar ook flinke financiële beloningen. Beide clubs hebben tot nu toe al een mooi bedrag aan prijzengeld bij elkaar gespeeld. Hoeveel dit precies is, zetten we hieronder op een rij.

Hoeveel geld valt er te verdienen in de Europa League?

De UEFA kent in de Europa League verschillende vormen van prijzengeld toe. Zo ontvangt elke club een startpremie van 4,31 miljoen euro, ongeacht hun prestaties. Daarnaast wordt op basis van de 'value pillar' (marktwaarde en prestaties uit het verleden) extra geld uitgekeerd. Clubs die eerste worden in hun groep krijgen 2,7 miljoen euro, terwijl de hekkensluiters 75.000 euro ontvangen. Verder worden bonussen per overwinning (450.000 euro) en gelijkspel (150.000 euro) uitgekeerd. Naarmate clubs verder komen in het toernooi, stijgen de bedragen fors: zo kan een finaleplek maar liefst zeven miljoen euro opleveren.

Dit bedrag heeft AZ tot dusver verdiend in de Europa League

AZ heeft na drie speelrondes al een mooi bedrag van 12,55 miljoen euro verzameld. Dit bedrag bestaat uit de startpremie van 4,31 miljoen euro en de marktwaardebonus, die door de UEFA wordt berekend op basis van eerdere prestaties. Daarnaast verdienden de Alkmaarders 450.000 euro met hun overwinning op IF Elfsborg. De wedstrijden tegen Athletic Bilbao en Tottenham Hotspur leverden geen extra prijzengeld op, maar de inkomsten uit de eerste drie duels zijn al behoorlijk.

Dit bedrag heeft FC Twente tot dusver verdiend in de Europa League

FC Twente staat na drie wedstrijden op een totaalbedrag van 8,5 miljoen euro. Dit bedrag omvat de startpremie van 4,31 miljoen euro en de marktwaardebonus. Hoewel de Tukkers twee keer gelijkspeelden en één keer verloren van Lazio Roma, hebben ze door de UEFA-prijzenpot toch al een aardig bedrag binnengehaald. Net als AZ krijgt Twente geen extra prijzengeld voor de afgelopen wedstrijd, maar de basisbedragen zorgen voor een solide financiële opsteker.