'Wout wijst de weg, cadeautjes en ruime zege Ajax verdoezelt mager spel'

De ochtendkranten over Qarabag - Ajax in de Europa League
Vandaag om 07:50

Ajax wist met 0-3 op bezoek in Baku te winnen van Qarabag in de derde speelronde van de Europa League. Een vroege rode kaart hielp de Amsterdammers in de goede directie. Wat schrijven de ochtendkranten? VoetbalNieuws.nl zet het voor je op een rij.

Ajax boekte dus een ruime 0-3 overwinning op Qarabag FK en lijkt met zeven punten uit drie wedstrijden al op koers voor de knock-outfase van de Europa League. In Azerbeidzjan profiteerden de Amsterdammers van een vroege rode kaart voor Julio Romao, waarna Kenneth Taylor, Wout Weghorst en Chuba Akpom trefzeker waren. De Azerbeidzjanen eindigden de wedstrijd uiteindelijk ook met negen man, want Elvin Jafarguliyev ontving in minuut 79 zijn tweede gele kaart na een harde charge op Anton Gaaei.

'Ajax speelt armoedig, maar wint ruim'

De Volkskrant benadrukt dat Ajax geen overtuigende indruk achterliet, ondanks de ruime zege. 'De uitslag doet vermoeden dat Ajax Qarabag overklaste, maar niets is minder waar. Het spel van Ajax was pover en slordig, en de 0-1 van Taylor viel zelfs na een countersituatie.' De krant prijst wel de effectiviteit van Taylor, maar noemt de toegekende strafschop voor de 0-2 van Weghorst 'een cadeautje waar Ajax gretig gebruik van maakte'. Volgens de Volkskrant zullen de Amsterdammers hun niveau flink moeten opschroeven met de aanstaande confrontaties tegen Feyenoord en PSV.

'Rode kaart speelt Ajax in de kaart'

Ook De Telegraaf wijst op het keerpunt van de wedstrijd: de rode kaart van Julio Romao, die Qarabag al na vijftien minuten op achterstand zette. 'Met elf tegen tien werd de wedstrijd iets eenvoudiger, maar overtuigend was het spel van Ajax allerminst. Na de vroege uitsluiting had Ajax veel balbezit, maar nauwelijks gevaar.' Wel roemt de krant de invloeden van Taylor en invaller Akpom, die de score naar 0-3 tilden. De krant benadrukt echter dat Ajax nog zoekende is: 'Dit Ajax speelt traag en mist soms de creativiteit die nodig is om grote teams te verslaan.'

'Akpom beslist de wedstrijd in slordige slotfase'

Het Algemeen Dagblad prijst de impact van invaller Chuba Akpom in de laatste fase van de wedstrijd, maar is kritisch op het algehele spel. 'Akpom bracht met zijn 0-3 de definitieve beslissing, maar Ajax worstelde ook met een man meer tegen het tiental van Qarabag. De aanval van de thuisploeg bleef soms gevaarlijk door slordigheden bij Ajax, ondanks de comfortabele voorsprong.' Ook hier klinkt de boodschap dat Ajax het niveau snel zal moeten verhogen richting de competitieve krakers die op het programma staan.