az o18 bereikt kwartfinale van youth league dankzij werelddoelpunt

AZ kwartfinalist in Youth League na zege in Barcelona dankzij wondergoal

1 maart 2023 om 17:52
Laatste update: 1 maart 2023 om 17:54

AZ O18 heeft de kwartfinale van de Youth League bereikt dankzij een knappe overwinning tegen FC Barcelona: 0-3. In het Estadi Johan Cruyff verzorgde Kees Smit op onnavolgbare wijze de openingstreffer voor de Alkmaarders.

Het was wachten tot in de tweede helft voordat het eerste doelpunt te noteren viel en de openingstreffer was er één die de hele wereld overgaat. Smit besloot net over de middenlijn genadeloos uit te halen. Het zeventienjarige talent zag de bal schitterend de kruising in zeilen: 0-1.

In de 63ste minuut werd de marge verdubbeld via Mexx Meerdink, waarbij de Alkmaarders over geluk niet te klagen hadden. In aanloop naar de treffer stond de zoon van voormalig prof Martijn Meerdink buitenspel, maar dat ontging de arbitrage. Wegens het ontbreken van de VAR ging er geen streep door de treffer. De aanvaller tikte handig binnen, nadat de Barcelona-doelman een schot van Jayden Addai niet goed wist te verwerken.

Wakker geschrokken door de toch wel verrassende achterstand trokken de Blaugranas ten aanval. AZ hield eenvoudig stand en in de 74ste minuut ging het van kwaad tot erger. Na een bizar slecht uitgevoerde schwalbe van Lucas Román, kon hij kort na zijn entree alweer inrukken na het ontvangen van zijn tweede gele kaart. Even daarvoor was Meerdink dichtbij zijn tweede treffer van de middag, maar zijn lob werd van de lijn gehaald.

Bij het ingaan van de negentigste minuut was het dan toch opnieuw raak voor Meerdink, oog in oog met de keeper bleef de spits rustig: 0-3. Dankzij de bijzonder knappe zege tegen de hoger aangeschreven jeugdploeg uit Barcelona is plaatsing voor de kwartfinale van het meest prestigieuze Europese jeugdtoernooi een feit.

In de volgende ronde wacht met Real Madrid de volgende Spaanse tegenstander. De Alkmaarders spelen thuis.