feyenoord gaat maatregelen nemen na verstoorde klassieker tegen ajax

Feyenoord-directeur diep door het stof: 'Gaan sancties nemen die niet mals zijn'

5 april 2023 om 23:16

Een beduusde Dennis Te Kloese stond na afloop van de bizarre Klassieker tussen Feyenoord en Ajax voor de camera van ESPN. De algemeen directeur van de Stadionclub zegt een bijzonder slecht gevoel aan de verloren halve finale tegen de Amsterdammers over te houden en biedt zijn excuses aan richting Davy Klaassen.

Dat had alles te maken met een incident in de 62ste minuut. Klaassen werd door een 'fan', die inmiddels is opgepakt, bekogeld met een aansteker en moest het veld met een hoofdwond verlaten. Het duel werd vervolgens tijdelijk gestaakt. "Ik heb een bijzonder slecht gevoel", begint Te Kloese.

"Ik zou me hier willen aansluiten bij de woorden van John de Wolf." De assistent-trainer van Feyenoord sprak na een afkoelingsperiode van ruim twintig minuten de volle Kuip toe en riep de aanwezigen op felle wijze op 'het verstand te gebruiken'. "Zonder de krachttermen te gebruiken, maar het was teleurstellend op alle fronten. Ze maken het wel heel moeilijk voor ons op het veld buiten het voetbal", doelt Te Kloese op de 'supporters'.

De gevolgen blijven volgens de bestuurder niet alleen tot het veld beperkt. "We gaan hier met grote illusie naar binnen. We hebben een goed moment te pakken, sportief. Door zo'n moment gaat de energie eruit. Ik sta hier niets goed te praten, mijn excuses gaan uit naar Davy Klaassen. Het veld is heilig, spelers moeten zich altijd veilig voelen. De sfeer kan grimmig zijn, maar dat mag niet ten koste gaan van de speler. Een excuses is op zijn plek."

Dat er ondanks het belachelijke incident werd door gevoetbald, kwam voort uit wederzijds overleg, zo blijkt. "Het is tussen beide ploegen afgesproken, daar wil ik Ajax voor bedanken. Met een toespraak dachten we iedereen bewust te maken van de ernst van de situatie. Voor ons zijn ze (de fans, red.) erg belangrijk, maar voor ons wordt het nu bijzonder verziekt."

De dader - die herkenbaar op beeld te zien was - is inmiddels opgepakt. Feyenoord gaat ook stappen ondernemen, die gelden voor alle fans in De Kuip. "We gaan ons buigen over de sancties, die zullen niet mals zijn. We zullen de opties gaan bekijken. Je denkt de netten weg te kunnen halen, maar dat kan dus niet. We hebben heel snel met de instanties kunnen schakelen, daar wil ik iedereen voor bedanken met hun input. We zullen nu goed gaan analyseren voor wat goed gegaan is en wat zeker niet goed gegaan is."