Wie is Dean Huijsen, het talent dat heeft getekend in de Premier League?

Wie is Dean Huijsen van Juventus?
30 juli om 19:50
Laatste update: 30 juli om 19:36

Dean Huijsen heeft zijn transfer naar de Premier League te pakken. De geboren Nederlander maakte het afgelopen seizoen indruk bij AS Roma, waarna Bournemouth hem inlijfde. VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over de talentvolle verdediger.

Vroeg vertrek uit Nederland

Dean Huijsen is de zoon van Donny Huijsen, die zelf ook ooit als groot talent werd gezien. Donny kwam uit voor onder meer Go Ahead Eagles en AZ en speelde één duel voor Ajax. Zijn carrière verliep niet vlekkeloos en dat werd extra duidelijk toen hij in 2006 werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens cocaïnehandel. In hoger beroep werd hij vrijgesproken. Na zijn vrijspraak besloot Donny samen met zijn gezin, waaronder de vijfjarige Dean naar Spanje te verhuizen. Dean Huijsen werd al snel ontdekt en mocht aansluiten in de jeugdopleiding van Málaga.

Overstap naar Juventus

Huijsen was één van de toptalenten bij Málaga en dat bleef niet onopgemerkt. Sevilla, Real Madrid en Juventus toonde interesse, waarna Huijsen in 2021 besloot om de overstap naar de Oude Dame te maken. In Turijn was het aanpoten voor de jonge Huijsen. De tweebenige centrale verdediger merkte direct het niveauverschil, maar wist zich snel aan te passen aan het Italiaanse voetbal. Binnen twee jaar knokte hij zich in de basis van het 'NextGen-team', oftewel de onder-23 van Juve. De beloftenploeg is actief in de Serie C en daar kan Huijsen moeiteloos mee.

Plekje in Europa League-selectie en officieel debuut in de hoofdmacht

Het talent van Huijsen viel ook op bij Massimiliano Allegri, de trainer van de hoofdmacht van Juventus. De Italiaanse oefenmeester nam de zeventienjarige Nederlander zelfs op in zijn Europa League-selectie. Ook mocht Huijsen al minuten maken in twee oefenduels van het eerste elftal. De 1.95 meter lange verdediger maakte in 2023 zijn officiële debuut voor de Oude Dame. Hij speelde één wedstrijd in het eerste van de club. Tegen AC Milan mocht Huijsen een kwartier meedoen van Allegri. 

Verhuurperiode bij AS Roma

De tweede helft van afgelopen seizoen speelde Huijsen bij AS Roma. Lang acclimatiseren kon hij daar niet na zijn huurtransfer. In de topper tegen Atalanta viel Huijsen na de rust in en dat slechts twee dagen nadat hij officieel bij de selectie kwam. Een kort gesprek over de filosofie met Mourinho was genoeg om de Portugees te overtuigen en Huijsen maakte ook nog eens indruk tijdens zijn debuut. Bij de club speelde de verdediger veertien wedstrijden, waarin hij twee keer trefzeker was. 

Dromen van het Nederlands elftal

Ondanks zijn vroege vertrek uit Nederland droomt Huijsen ervan om uit te komen voor Oranje. "Ik ben een échte Nederlander. Thuis spreken we alleen maar Nederlands, ik heb ook Nederlandse vrienden en familie. Naast het spelen voor Juventus wil ik het Oranje-shirt dragen", vertelt Huijsen tegenover het Algemeen Dagblad. Wat zijn allergrootste droom is? "De wereldtitel met Nederland", reageert het toptalent stellig. Toch koos de jonge verdediger voor de Spaanse nationaliteit. Doordat hij al op zijn vijfde naar Spanje verhuisde, beschikt hij naast een Nederlands paspoort ook over de nationaliteit van het Zuid-Europese land. De Telegraaf meldde eerder dit jaar dat de verdediger de uitnodiging van de Spaanse bond heeft geaccepteerd. Op vrijdag 15 maart werd hij opgeroepen voor Jong Spanje.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Dean Huijsen (@deanhuijsen)

Transfer naar AFC Bournemouth

Na een verhuurperiode bij AS Roma leek Huijsen deze zomer een transfer te maken naar Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht wilde de verdediger graag overnemen van Juventus, maar Bournemouth heeft de deal weten te kapen. De Engelsen meldden op hun clubkanaal dat er een akkoord bereikt is over de transfervoorwaarden en dus zal Huijsen komend seizoen uitkomen in de Premier League.