Welke Europese tickets kan Ajax nog pakken na het verliezen van de bekerfinale?

Welke Europese tickets kan Ajax nog pakken?
1 mei 2023 om 08:08
Laatste update: 1 mei 2023 om 08:59

Europees voetbal hangt aan een zijden draadje voor Ajax na de nederlaag tegen PSV in de Eredivisie. De Amsterdammers verloren zondag de bekerfinale en lopen daarmee een Europa League-ticket mis. Wat moet er in Amsterdam gebeuren om Europees voetbal nog veilig te stellen? VoetbalNieuws schetst de situatie. 

Conference League kan een realiteit worden

Algemeen directeur Edwin van der Sar liet in 2021 nog lachend weten dat hij zou vertrekken wanneer Ajax in de Conference League moet spelen, maar dat idee lijkt nu eerder realiteit dan een humoristische opmerking. De eerste twee plekken in de Eredivisie geven recht op een ticket naar de Champions League, terwijl plek drie alleen een ticket voor de Conference League biedt. Het Europa League-ticket wordt in de wacht gesleept door de bekerwinnaar, in dit geval PSV. 

Welke plek geeft recht op welk Europees ticket?

1. Champions League
2. Voorronde Champions League
3. Voorronde Conference League
Bekerwinnaar: Europa League

De huidige stand in de Eredivisie

1. Feyenoord 73 (30)
2. PSV 65 (30)
3. Ajax 62 (30)
4. AZ 60 (30)

Ajax verloor zondag weliswaar de bekerfinale van PSV, maar nu moeten de Amsterdammers voor de verandering hopen dat de Eindhovenaren als nummer twee eindigen in de Eredivisie. Wanneer de nummer twee ook de KNVB Beker wint, schuift het Europa League-ticket namelijk door naar plek drie. Dit gebeurde het afgelopen seizoen ook, waardoor Feyenoord zich als nummer drie mocht opmaken voor de Europa League. Het Conference League-ticket schuift in dat geval op naar plek vier, momenteel AZ. Dit was vorig seizoen ook het geval.

In het beste geval weet Ajax alsnog de tweede plek over te nemen van PSV en is de Champions League alsnog haalbaar. De Amsterdammers hebben echter een lastig schema en nemen het nog op tegen AZ, FC Utrecht en FC Twente. Daarnaast is het doelsaldo van Ajax slechts +1 beter dan dat van PSV, die drie punten meer hebben. Ajax moet hopen dat PSV minstens drie punten laat liggen en zal met veel belangstelling naar de laatste speelronde kijken. Dan is AZ namelijk de tegenstander van de Eindhovenaren.

De Amsterdammers spelen binnenkort echter zelf tegen AZ in de competitie en zullen met een nederlaag de vierde plek gaan innemen. Hierna worden slechts drie wedstrijden gespeeld en daarom is de kans aanwezig dat Ajax dit seizoen als vierde eindigt en het met een Conference League-ticket moet doen.