Slechtste drie seizoenen van de eeuw voor Ajax

Dit waren de slechtste drie seizoenen van de eeuw voor Ajax

6 mei 2023 om 23:26
Laatste update: 6 mei 2023 om 23:26

Ajax moet zich na de verloren bekerfinale herpakken en de blik op de laatste vier wedstrijden van de Eredivisie richten. De Amsterdammers kunnen zelfs nog vierde worden en mogen spreken van een mislukt seizoen. VoetbalNieuws blikt terug op de slechtste eindklassementen van de eeuw voor de club. 

2008/2009: 3de (John van 't Schip)

Ajax wist tussen 2010 en 2023 telkens als nummer één of twee te eindigen. De laatste keer dat de club slecht brons pakte, was in het seizoen 2008/2009. John van 't Schip, inmiddels te zien als analist, was destijds hoofdtrainer van de Amsterdammers. Het was het seizoen dat AZ heer en meester was in de competitie. Ajax verloor in het seizoen onder meer met 4-0 van Sparta Rotterdam en met 6-2 van PSV.

Uiteindelijk wisten de Amsterdammers PSV voor te blijven. Met de derde plek wist Ajax zich te kwalificeren voor de play-offs van de Europa League. De achterstand op kampioen AZ liep uiteindelijk op tot twaalf punten. 

2005/2006: 4de (Danny Blind)

In het seizoen 2005/2006 wist Ajax de top drie niet te halen in het eindklassement. De club presteerde vooral in uitwedstrijden dramatisch en verloor maar liefst acht keer op vreemde bodem. Onder meer FC Groningen, sc Heerenveen, NEC, Roda JC en FC Utrecht waren in eigen huis te sterk. 

Ajax haalde in dit seizoen slechts 60 punten vanwege de tien nederlagen die werden geleden. De achterstand op de uiteindelijke kampioen, PSV, bleek uiteindelijk gigantisch: 24 punten. Ajax kwalificeerde zich met de vierde plek voor de play-offs voor de derde voorronde van de Champions League. Dat deed nummer vijf FC Groningen ook.

1999/2000: 5de (Hans Westerhof)

Het slechtste eindklassement van de afgelopen decennia werd in het seizoen 1999/2000 gehaald onder Hans Westerhof. Het is niet geheel eerlijk om alleen Westerhof te noemen, aangezien de oefenmeester het in maart 2000 overnam van Jan Wouters. Uiteindelijk stond Westerhof negen wedstrijden aan het roer bij de Amsterdammers. 

Ajax wist in het seizoen slechts zes uitduels te winnen en dat was duidelijk terug te zien in de stand. PSV werd de gedoodverde kampioen met 84 punten én topscorer Ruud van Nistelrooij (29 doelpunten). Ajax verzamelde slechts 61 punten. Ondanks het dramatische seizoen mochten de Amsterdammers met de vijfde plek de UEFA Cup in, de vroegere versie van de Europa League.