Wanneer was de laatste Europese finale voor AZ?

Wanneer stond AZ voor het laatst in een Europese finale?

18 mei 2023 om 07:06
Laatste update: 18 mei 2023 om 07:06

AZ verloor donderdag nipt van West Ham United en heeft nog alle kans om in eigen huis de finale van de Conference League te bereiken. Wanneer stonden de Alkmaarders voor het laatst in een Europese finale? VoetbalNieuws heeft het antwoord.

In 2005 ging het nog volledig mis voor AZ: in de halve finale van de UEFA Cup stond de ploeg in de verlenging voor tegen Sporting Portugal, maar wist de tegenstander in de 120ste minuut nog te scoren. De Alkmaarders zullen er alles aan doen om een dergelijk scenario komende donderdag te voorkomen; de laatste Europese finale van de club is namelijk een flinke tijd geleden.

AZ speelde in het seizoen 1980/1981 in de UEFA Cup en wist het tot de finale te schoppen. De Alkmaarders wonnen de finale, die destijds nog over twee wedstrijden werd gespeeld, in eigen huis met 4-2 van Ipswich Town. Enkele dagen later wist de ploeg ook landskampioen te worden, waardoor de club zich leek op te gaan maken voor een dubbel. Het ging op bezoek bij Ipswich Town echter volledig fout: door een 3-0 nederlaag pakten de Engelsen de trofee.

De Alkmaarders staan dit seizoen voor de derde keer in de clubgeschiedenis in een halve finale. Het eerste duel werd met 2-1 verloren in Londen door treffers van Saïd Benrahma en Michail Antonio. AZ kwam eerst nog op voorsprong door een afstandsschot van Tijjani Reijnders.