Waarom duiken Feyenoord-fans na kampioenschappen altijd in de Hofpleinvijver?

Feyenoord, kampioen Feyenoord, Hofpleinvijver Feyenoord,
15 mei 2023 om 18:45
Laatste update: 15 mei 2023 om 19:09

Feyenoord werd zondag kampioen van Nederland. Onder andere de Coolsingel stond vol, maar ook in de Hofpleinvijver stonden hordes mensen feest te vieren. Voetbalnieuws zocht voor je uit waarom supporters altijd een duik nemen in de fontein.

Voor de traditie moeten we terug naar het jaar 1970. Feyenoord won in Milaan ten kosten van Celtic de Europacup 1. De stad stroomde vol met mensen en zo ook rondom de Hofpleinvijver. Naar verluidt zou een supporter een politieagent in de vijver hebben geduwd. In plaats van boos te worden zou de agent de supporter ook in de vijver hebben geduwd. Binnen een mum van tijd lag de fontein vol met mensen en was een traditie geboren.

Naast succes van Feyenoord wordt er ook vaak een duik genomen als het voor de wind gaat met het Nederlands elftal. Zo stond de fontein vol met mensen tijdens het succesvol verlopen WK van 2014, maar ook na de EK-winst van 1988. In 2000 vierde Turkse Rotterdammers de winst van de UEFA-Cup ook met een duik in de Hofpleinvijver.

Ook na het kampioenschap van dit jaar besloten Feyenoordsupporters in de vijver te duiken. De gemeente had al rekening gehouden met de traditie. Het water van de vijver werd schoongemaakt, de originele ornamenten werden er van af gehaald en het verkeer werd rondom de fontein stilgelegd.