Spektakelstuk in De Kuip: Nederlands elftal na verlenging onderuit tegen Kroatië

Oranje verliest halve finale van Kroatië
14 juni 2023 om 23:23
Laatste update: 14 juni 2023 om 23:25

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de Nations League. Kroatië was na verlenging met 2-4 te sterk voor de ploeg van bondscoach Ronald Koeman.

Koeman had voor het treffen met de Kroaten een plekje ingeruimd voor Lutsharel Geertruida in het centrum van de defensie. Ook mede-Feyenoorder Mats Wieffer kreeg weer een basisplaats toegewezen. Oranje begon sterk aan de halve finale en zette vanaf de eerste minuut goed druk op de Kroaten. Ondanks het overwicht in de wedstrijd kwam het Nederlands elftal niet tot grote kansen.

De eerste serieuze kans kwam na iets meer dan een half uur en leidde direct tot een doelpunt. De man in vorm, Donyell Malen, schoot Oranje op voorsprong. De mannen van Koeman hielden de voorsprong vast tot de rust, maar in het tweede bedrijf ging het mis voor het Nederlands elftal.

Cody Gakpo werkte na een uur spelen Luka Modric naar de grond in het zestienmetergebied en dus kreeg Kroatië een strafschop. Andrej Kramarić ging achter de bal staan en faalde niet: 1-1. Twintig minuten voor tijd leek Mario Pašalić de eindstand te bepalen op 1-2, maar dat bleek nog niet de beslissing. In de 96ste minuut dwong invaller Noa Lang namelijk nog een verlenging af voor Oranje.

In de verlenging waren de bezoekers een maatje te groot voor Oranje. Petkovic en Modric bepaalden de eindstand op 2-4 en dus stoten de Kroaten door naar de finale van de Nations League.