Lang dacht terug aan Argentinië: 'We maakten in de verlenging weer dezelfde fout'

Noa Lang scoorde voor Nederland tegen Kroatië in de Nations League Final Four
15 juni 2023 om 07:18

Noa Lang dacht in de verlenging van de halve Nations League-finale tegen Kroatië terug aan die tegen Argentinië op het WK. Volgens de aanvaller, die inviel en de gelijkmaker maakte, moest Oranje na zijn goal doordrukken, in plaats van weer wat achterover te gaan hangen. Uiteindelijk werd er met 2-4 verloren tegen de nummer drie van Qatar.

"Ik maak de 2-2 en dan denk je nu gaan we erover, maar het doet een beetje terugdenken aan Argentinië denk ik", aldus Lang na afloop tegenover de NOS. Hij kijkt zijn goal, die in de blessuretijd van de reguliere speeltijd viel, terug. "Ik had eerlijk gezegd wel al een goed gevoel toen ik erin kwam. Ik ben natuurlijk wel een speler, ook in tien minuutjes, dat ik altijd wel een momentje heb dat er een kans komt. Vandaag was ik bij drie of vier betrokken. Dat is mooi, maar ik had liever gewonnen."

Hij zag dat Oranje in de slotfase opportunistischer speelde, om zo nog een verlenging af te dwingen. "Dat kan voor mij wel lastig zijn met m’n lengte, maar ik stond op de goede plaats. Verder was de taak; forceer maar wat. Ballen erin gooien, acties, steekballen. Doe waar je goed in bent."

Bij een 2-3 achterstand kreeg de Club Brugge-aanvaller vervolgens nog een dot van een kans om Oranje wederom op gelijke hoogte te schieten. Een bal vanaf de zijkant schoot hij echter naast. "Die bal spint op me af. Natuurlijk, hij moet erin, maar het is wel makkelijk gezegd dat die er écht in moet. Hij komt best hard en ik was er eigenlijk al aan voorbij, dus ik moest een stapje terug doen. Geloof me, het was echt een lastige bal om hem te pakken."

Hij had het gevoel dat Kroatië na zijn 2-2 te pakken was. "Dat gaf echt een boost. We waren ook aan het drukken. Maar wat ik zeg, ik denk dat we dan in de verlenging misschien weer dezelfde fout maakten als tegen Argentinië, dat we weer wat gas terugnemen.” Hoe dat kon? “Ik weet het echt niet. Ik zei net ook in de kleedkamer dat ik het gevoel had dat we gewoon door moesten gaan met waar we mee bezig waren. Doordrukken. Ik denk dat anderen dat ook vonden. Toen hadden ze het echt moeilijk. Als dat de manier is om te vinden, dan moeten we dat misschien door doen, maar helaas. Het was verder stil in de kleedkamer."

Ronald Koeman is onder de indruk van Langs kwaliteiten, maar stelde dat zijn gedrag soms iets anders mag. Met name in het pakken van kaarten. "Maar ik heb ook eerlijk aan de bondscoach verteld dat ik iemand ben die beoordeeld moet worden op zijn voetbalkwaliteiten", zo vervolgt Lang. "We zijn voetballers, toch? Ik ben blij dat ik nu de kans heb gekregen. Ik heb me vanaf dag één al fijn gevoeld hier. Ik ben inmiddels ook al bijna twee jaar bij deze groep. Dat merk je ook wel op het veld. Ik word vaak gezocht."

Wat voor Oranje rest, is de troostfinale in Enschede van aanstaande zondag. Die wordt om 15.00 uur afgewerkt tegen de verliezer uit het duel tussen Spanje en Italië.