Vinícius Junior van Real Madrid gaat een anti-racismecommissie van de FIFA leiden

Vinícius gaat anti-racismecommissie van de FIFA leiden: 'Genoeg is genoeg'

15 juni 2023 om 15:52

Vinícius Júnior gaat leiding geven aan een anti-racismecommissie van de FIFA. Dat heeft Gianni Infantino, de voorzitter van de wereldvoetbalbond, gezegd op een bijeenkomst in Barcelona. Daar ontmoette hij de Braziliaanse aanvaller van Real Madrid.

Vinícius werd in de afgelopen maanden geregeld slachtoffer van racisme, met name in Spanje. In de uitwedstrijd tegen Valencia van eind mei werd hij vanaf de tribunes bejegend en bekogeld. In diezelfde wedstrijd raakte hij betrokken bij een opstootje en kreeg hij een rode kaart. Hij verliet toen ziedend het veld. Meerdere personen steunden hem, waaronder de Braziliaanse regering en de Spaanse politie. Niet veel later werd zijn rode kaart geseponeerd.

"Het voetbal kan niet doorgaan met racisme", zo stelt Infantino. "Genoeg is genoeg. Ik heb Vinícius gevraagd om de groep spelers te leiden die strengere straffen tegen racisme zullen presenteren en die later door alle voetbalautoriteiten over de hele wereld zullen worden geïmplementeerd. We moeten van de spelers horen wat ze nodig hebben om in een veiligere omgeving te kunnen voetballen."