Onbegrip over de mogelijke transfer van Calvin Bassey van Ajax naar Brighton

Bassey en Kudus in 'package-deal' met Brighton: 'Kudus gaat in elk geval weg'

4 juli 2023 om 18:25
Laatste update: 4 juli 2023 om 20:18

Dennie van Laar en Lars Teunissen staan versteld van de interesse van Brighton & Hove Albion in Calvin Bassey. Volgens de redacteurs van VoetbalPrimeur, die aan het woord komen in de #DoneDeal-podcast, is de Nigeriaanse Ajax-verdediger er niet per se eentje voor de ploeg die komend seizoen Europees voetbal gaat spelen. Hij kan worden betrokken in een ‘package-deal’ met middenvelder Mohammed Kudus.

"Kudus lag natuurlijk al in de verwachting", aldus Teunissen, die vertelt dat de Ghanees ongeveer 40 miljoen euro moet gaan kosten. "Het is gewoon wachten op een akkoord en of dat nou Brighton of een andere club gaat worden, is nog onduidelijk. Maar Kudus gaat in elk geval weg."

De interesse in Bassey kan daarentegen wel op verbazing rekenen. "Ik heb Brighton echt hoog zitten, helemaal na het afgelopen seizoen", zo vervolgt Teunissen. "Maar ik krijg een beetje het gevoel alsof ze geen één wedstrijd van Bassey gezien hebben, want dat past compleet niet in het voetbal wat ze spelen."

Van Laar haakt erop in. "Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat hij geen verdediger voor Ajax is. Verdedigend kan hij z'n mannetje staan, maar juist Brighton speelt ook voetbal van achteruit." Hij voegt eraan toe dat Bassey, die tussen de 15 à 20 miljoen euro, moet gaan opleveren, onder de zogenaamde 'homegrown-regeling' valt, met als doel om talenten die zijn opgeleid in eigen land perspectief te bieden in de Premier League. "Hij speelt voor Nigeria, maar is natuurlijk ook gewoon een Engelsman van origine. Daarmee voldoet 'ie ook weer extra aan die regel. En wat ook nog wel goed is om te zeggen is dat Bassey het alternatief is voor Levi Colwill van Chelsea. Dat is wel echt een diamant achterin, niet normaal."

De spoeling in de Ajax-defensie wordt langzamerhand dus dun, maar een aantal voormalige Amsterdamse groeiparels lijken deze zomer een toptransfer te gaan maken. Zowel Sven Botman als Perr Schuurs en Danilho Doekhi genieten interesse van internationale topclubs. "Ik denk dat alle Amsterdammers even de andere kant op moeten kijken wanneer we dat nog even bespreken", zo besluit Van Laar.

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!