Wat verdiende Ajax dit seizoen in Europa en wat kan er nog verdiend worden?

Wat verdiende Ajax dit seizoen in Europa en wat kan er nog verdient worden?
1 december 2023 om 10:25
Laatste update: 15 februari om 14:20

Ajax moet het na de uitschakeling in de Europa League doen met de tussenronde van de Conference League. Daarin wacht een tweeluik met FK Bodø/Glimt en kan het op financieel gebied nog glans geven aan het Europese seizoen. Hoeveel verdiende Ajax tot nu toe in het Europese avontuur en wat kan er nog verdient worden? VoetbalNieuws doet een duik in de financiën. 

Miljoenenbedrag voor groepsfase

Alle clubs die zich voor de groepsfase plaatsten ontvingen een bedrag van 3,6 miljoen euro. Onder de ontslagen Maurice Steijn lukte het Ajax nog om Bulgaars kampioen Ludogorets te verslaan en zo traden de Amsterdammers toe tot de groepsfase van de Europa League. Daarin troffen zij een groep met Olympique Marseille, Brighton Hove & Albion en AEK Athene. Tijdens de wedstrijden in de groep konden er nog de nodige miljoenen verdiend worden.

Elke wedstrijd die wordt gewonnen in de groepsfase levert 630.000 euro op. Een gelijkspel brengt een derde van dat bedrag in het laatje, oftewel 210.000 euro. De manschappen van interin-trainer John van 't Schip wonnen de cruciale wedstrijd tegen AEK Athene en daarnaast ontving Ajax nog 420 duizend euro voor de gelijke spelen tegen AEK en Olympique Marseille. In de eigen Johan Cruijff Arena werd er met 3-1 gewonnen van AEK en zo plaatste Ajax zich voor de tussenronde van Conference League. 

Lagere bedragen in de Conference League

Het prijzengeld in de Conference League ligt wel een stuk lager dan in de andere Europese competities. Het behalen van de play-off ronde levert 300 duizend euro op. Een schrale troostprijs. Mocht het Ajax lukken om daarna nog verder komen, dan loopt het te behalen geldbedrag iets hoger op.

Achtste finale: 600.000 euro
Kwartfinale: 1 miljoen euro
Halve finale: 2 miljoen euro
Tweede plek: 3 miljoen euro
Finale: 5 miljoen euro

Wat verdiende Ajax tot nu toe

Waar concurenten PSV en Feyenoord de Champions League miljoenen incasseerde, blijft het grote geld in Amsterdam achter. Met de startpremie meegerekend kwam er door de deelname slechts 4.95 miljoen euro binnen. Wel waren er extra inkomsten door de kaartverkoop en uitzendrechten. Toch blijft Ajax ver achter op de andere leden van de 'traditionele' top drie.