Eerste voetbalclub ter wereld

Wat is de oudste voetbalclub ter wereld?

29 juli 2023 om 09:35

Voetbal werd ruim 150 jaar geleden ontdekt en is sindsdien de grootste sport op aarde. Welke club werd als eerste opgericht in de wereld? VoetbalNieuws zocht het uit.

Over het algemeen wordt Sheffield FC gezien als de oudste club ter wereld. Wereldvoetbalbond FIFA erkent de Engelse club ook als de eerste in zijn soort. De club werd in 1857 opgericht door Nathaniel Creswick en William Prest. Destijds bedacht het duo eigen regels, die sterk op die van Australian Football leken, een sport die jaren later opkwam. Zo kreeg de partij die de bal afpakte een vrije trap en mochten spelers worden geduwd.

In 1860 werd Hallam FC opgericht, een club dicht bij Sheffield. Een jaar later, in 1861, werd de eerste derby in de wereld afgewerkt tussen deze twee clubs. De sport sloeg aan en in 1862 waren er vijftien clubs die volgens de regels van Sheffield speelden. Toen de sport werd geprofessionaliseerd, verloor Sheffield aan kracht en werd de club ingehaald door Aston Villa, Nottingham Forest en Notts County. 

Sheffield wordt echter niet vergeten door de voetballerij: in 2004 kreeg de club de FIFA Order of Merit vanwege de grote bijdrage aan het voetbal. De enige andere club die deze onderscheiding tot dusver kreeg, is Real Madrid. In 2013 richtte Sheffield samen met de oudste clubs ter wereld de Club of Pioneers op, waar de oudste clubs proberen de sport zo intact mogelijk te houden.