Oranjeleeuwinnen verslaan Zuid-Afrika en staan voor kwartfinale tegen Spanje

Nederlands elftal wint van Zuid-Afrika
6 augustus 2023 om 07:07
Laatste update: 6 augustus 2023 om 07:16

Het Nederlands elftal heeft in de achtste finale van het WK vrouwenvoetbal gewonnen van Zuid-Afrika. De ploeg van Andries Jonker was met 2-0 te sterk en stoot hiermee door naar de kwartfinale waar Spanje op hen wacht.

Lang hoefde Oranje niet te wachten op een doelpunt. Binnen negen minuten was het Jill Roord die de score opende. De speelster van VfL Wolfsburg zag de bal uit een corner voor haar hoofd vallen en werkte de bal binnen. Oranje hield in de eerste helft het overwicht, maar kansloos waren de Zuid-Afrikanen allesbehalve. Daniëlle van de Donk was na ruim een half uur dicht bij de 2-0, maar Thembi Kgatlana had meermaals de mogelijkheid op de gelijkmaker. Keepster Daphne van Domselaar hield haar doel knap schoon waardoor het Nederlands elftal met een voorsprong de rust in ging.

In de tweede helft dacht Lieke Martens al snel te scoren. Haar doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Wederom was het Van Domselaar die enkele keren in actie moest komen om haar doel schoon te houden, maar zo gevaarlijk als Zuid-Afrika in de eerste helft was, waren ze dat in de tweede helft minder. Lineth Beerensteyn tekende na ruim een uur voor de 2-0 waardoor de wedstrijd beslist werd. De teruggekeerde aanvalster profiteerde van een blunder van keepster Kaylin Swart en zorgde voor de definitieve beslissing.