Wie is Ajax-target Zambrano, de controleur die ook interesse geniet van Barcelona?

Wie is Oscar Zambrano?
26 augustus 2023 om 08:55
Laatste update: 26 augustus 2023 om 08:57

Ajax is bezig met de komst van Oscar Zambrano. De Ecuadoriaan werd al eens in verband gebracht met FC Barcelona, maar is nu hard op weg naar Amsterdam. Wie is Zambrano eigenlijk?

Zambrano, geboren 20 april 2004 te Santo Domingo, staat te boek als een groot talent. De controlerende middenvelder zit al sinds 2016 bij LDU Quito uit de gelijknamige hoofdstad en maakte in 2021 zijn debuut voor de club.

Europese interesse

Zambrano was al snel na zijn debuut een speler die regelmatig in actie kwam voor de club. Op zeventienjarige leeftijd meespelen in het eerste van een topclub is niet voor iedereen weggelegd, maar Zambrano combineerde dat met uitblinken op het WK onder 20 voor Ecuador. De controleur viel op door zijn fysieke gesteldheid, atletisch vermogen en skills. Zijn lengte van 1,76 meter is voor de Ecuadoriaan geen probleem om zich fysiek staande te houden. Zambrano gooide zijn lijf in ieder duel en viel op bij Europese grootmachten.

Ajax sloeg toe en haalde Zambrano in februari 2022 naar Amsterdam. Niet definitief, maar voor een stage. Zijn periode in Amsterdam verliep goed, maar Ajax ging niet tot handelen over waardoor Zambrano terugkeerde naar Ecuador.

Ondanks het feit dat Zambrano pas 32 wedstrijden in het eerste van Quito heeft gespeeld en pas veertien voor het jeugdteam van Ecuador is niet alleen Ajax geïnteresseerd. Mundo Deportivo meldde dat Barcelona het wel ziet zitten in de talentvolle middenvelder en dat er een Portugese club bereid is om ver voor Zambrano te gaan. Vanuit Engeland zijn er geluiden dat West Ham United en Crystal Palace interesse hebben in de controleur.

Wat voor speler is Zambrano?

Als we de beelden en de berichten in de media mogen geloven is Zambrano een zeer talentvolle controleur die uitblinkt in zijn reactievermogen en, zoals al genoemd, fysieke gesteldheid. Zijn lengte spreekt op het middenvelder niet in zijn voordeel, maar zijn snelheid en slimheid met de bal zorgen er voor dat hij zijn lichaam snel om de bal heen kan draaien. Ook valt te zien dat Zambrano weinig moeite heeft met de bal te verplaatsen over het veld en zoekt hij liever de voetballende oplossing dan hardhandig te werk te gaan.