Supportersvereniging Ajax: 'Dán moeten Mislintat en RvC meteen opstappen'

Supportersvereniging Ajax: 'Dán moeten Mislintat en RvC meteen opstappen'
20 september 2023 om 10:36

De Supportersvereniging Ajax wil snel duidelijkheid rondom de situatie van technisch directeur Sven Mislintat. De Duitse bestuurder is sinds dinsdag in opspraak, nadat de NOS een analyse publiceerde waarin duidelijk werd dat de transfer van Borna Sosa niet op de juiste manier werd gerealiseerd.

De Kroaat werd namelijk door Mislintat geadviseerd om van zaakwaarnemer te wisselen, en dan wel bij AKA Global. Dat bedrijf is aandeelhouder van Matchmetrics, een databureau waar Mislintat weer grootaandeelhouder van is. De gerealiseerde transfer van acht miljoen euro zorgt dus mogelijk voor belangenverstrengeling. Dat is in strijd met de regels waar een beursgenoteerd bedrijf als Ajax zich aan moet houden, waardoor er ondertussen een onderzoek is gestart naar de handelswijze van Mislintat.

Volgens Fabian Nagtzaam, de voorzitter van de supportersvereniging, lijdt Ajax daarom momenteel reputatieschade. "Dit mag niet lang boven de markt hangen", zo vertelt hij in gesprek met het Noordhollands Dagblad. Hij stelt echter dat de supportersvereniging eerst het interne onderzoek naar Mislintat afwacht. "Mocht daaruit blijken dat er daadwerkelijk sprake is van malverstaties van Mislintat dan rest één conclusie: opstappen. En dat moet dan ook gelden voor de raad van commissarissen die hem heeft aangesteld. We mogen verwachten dat er capabele mensen aan de top van Ajax werken die zich onafhankelijk inzetten voor de club. En we verwachten dat de RvC deze mensen tot op het bot screent."

Volgens hem is het ook cruciaal dat mensen die een topfunctie binnen een voetbalclub hebben, geen aandelen moeten bezitten bij een ander bedrijf in die branche. "Dat wekt al snel een zweem van belangenverstrengeling en dat moet je niet willen."