Wie is Pier Eringa, de rvc-voorzitter van Ajax die woensdag is opgestapt?

Wie is Pier Eringa, de oud RvC-voorzitter die niet deelnam aan het Ajax-onderzoek?

10 april om 19:00
Laatste update: 10 april om 19:03

Pier Eringa besloot al even geleden af te treden als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Ajax, maar de bestuurlijke malaise blijft ook zonder hem aanhouden in Amsterdam. Door KPMG werd een onderzoek verricht naar de werkzaamheden die er in zijn tijd bij de club werden verricht, maar zelf werd hij niet gehoord. Wie is Eringa eigenlijk?

Eringa werd geboren op 19 juni 1961 in Burgwerd. Hij studeerde af aan de Politieacademie en was vervolgens werkzaam bij verschillende politiekorpsen. Daarna maakte Eringa de overstap naar de NS, waar hij onder meer regiodirecteur was.  

Carrière Pier Eringa

Van 2002 tot 2010 was Eringa korpschef van de regiopolitie Flevoland en tevens algemeen directeur van de gemeente Nijmegen. Vervolgens werd hij bestuursvoorzitter in de zorg bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis en later het Reinier de Graaf Gasthuis.

Van 2015 tot 2019 was Eringa de president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Hierna werd hij topman bij vervoersbedrijf Transdev Nederland. Sinds 2021 is hij voorzitter van de Stichting Open Nederland, die verantwoordelijk was voor de coronatoegangstesten.

Eringa besluit in eerste instantie niet af te treden

In 2023 werd Eringa benoemd tot voorzitter van de rvc van Ajax. Hiermee kreeg hij een belangrijke rol in het beleid van de Amsterdamse club. Op dit moment verkeert de club in crisis. Supporters eisten het vertrek van de rvc, maar Eringa was in eerste instantie niet van plan op te stappen. "Wat los je op met het wegsturen van de rvc? Wij hebben de overtuiging belangrijk te kunnen zijn. Voor ons is het nu hard werken om deze moeilijke periode door te komen en de sportieve prestaties op het veld te waarborgen", liet hij weten in Het Financieel Dagblad.

Een dag later kwam hij alsnog terug op zijn uitspraken. "Juist als het niet goed gaat vind ik dat je er moet staan als toezichthouder", zo laat hij weten richting de clubmedia. "Maar ik ben niet doof voor kritiek en niet blind voor de situatie waar Ajax zich nu in bevindt. Om die reden heb ik besloten om ruimte te maken voor een nieuwe voorzitter. Ik heb me hard ingezet voor de club. Ik blijf Ajax als fan volgen en wens dat de sportieve prestaties snel weer op het bij Ajax gewenste niveau komen."