'Bestuurder met sleutelrol Eringa niet benaderd voor Ajax-onderzoek Mislintat'

Eringa is niet benaderd door Ajax om deel te nemen aan onderzoek Mislintat
10 april om 16:41

Pier Eringa is niet benaderd om deel te nemen aan het Ajax-onderzoek naar mogelijke belangenverstrengelingen van Sven Mislintat. Volgens de NOS is het opvallend dat KPMG geen beroep heeft gedaan op de voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Amsterdammers, die in de gehele tijd waarin de Duitsers bij de club was de touwtjes mede in handen had.

Maandagmiddag werden de resultaten van het onderzoek door Ajax gepubliceerd. Daaruit bleek dat Mislintat zijn handelswijze vragen heeft opgeroepen, maar dat er geen 'formele belangenverstrengelingen' hebben plaatsgevonden. Naast deze conclusie werd er ook gesteld dat de toenmalige rvc te weinig controle heeft uitgevoerd op voetbaltechnisch vlak en dat alle betrokkenen zouden zijn gehoord, maar dat is dus niet het geval, klinkt het.

Eringa is niet door KPMG benaderd om deel te nemen aan het onderzoek. De voormalig bestuurder had 'een sleutelpositie' bij het controleren van de directie, wat het overslaan van het onderzoeken van zijn functioneren bijzonder maakt. Eringa wilde niet reageren op de situatie, KPMG en Ajax wijzen naar elkaars geheimhoudingsplicht en werkwijze.

Eringa is sinds 2023 niet meer de voorzitter van de rvc van Ajax. Momenteel wordt deze functie bekleedt door Michael van Praag, die ook aan verschillende kanten onder vuur ligt wegens de situatie rondom de geschorste Alex Kroes.