Alles over AEK Athene, de tegenstander van Ajax in de Europa League

Alles over AEK Athene, de tegenstander van Ajax in de Europa League

5 oktober 2023 om 11:37
Laatste update: 5 oktober 2023 om 11:37

Ajax neemt het in de groepsfase van de Europa League op tegen het Griekse AEK Athene. De club uit de Griekse hoofdstad heeft een lange historie en behoort tot de traditionele top drie in Griekenland. VoetbalNieuws zet alles over AEK voor je op een rij.

Historie

AEK Athene, voluit Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos, werd opgericht in 1924 door Griekse vluchtelingen uit Constantinopel. De club draagt de bijnaam 'De Geel-Zwarten' en heeft de dubbele adelaar als symbool. Dit verwijst naar de Griekse roots van de club.

Met 13 landstitels en 16 bekers behoort AEK tot de succesvolste clubs van Griekenland, samen met Olympiacos en Panathinaikos. Vorig seizoen werd na jaren weer de 'dubbel' gepakt onder trainer Matías Almeyda.

De club speelde tot 2003 in het legendarische Nikos Goumas Stadium, tot dit gesloopt werd na aardbevingsschade. Daarna was het Karaiskakis Stadium de thuishaven, tot in 2022 het gloednieuwe Agia Sophia Stadium geopend werd. 

AEK staat bekend om de fanatieke en luidruchtige aanhang. De club wil na jaren weer successen boeken in Europa. Ajax zal gewaarschuwd zijn voor de sfeer en passie bij de traditionele Griekse topclub uit Athene.

Onderlinge ontmoetingen

In de voetbalgeschiedenis heeft Ajax slechts vier keer tegen AEK Athene gespeeld. Van deze ontmoetingen heeft Ajax ze alle vier gewonnen. Geen van deze duels eindigde in een gelijkspel of verlies voor de Amsterdammers. In totaal heeft Ajax 9 doelpunten gemaakt tegen de Grieken. De laatste ontmoeting tussen de ploegen dateert uit 2018, de twee elkaar troffen in de Champions League. De Amsterdammers wonnen met 0-2 in Griekenland. 

Speeldata

De eerste wedstrijd tussen Ajax en AEK Athene is op donderdag 5 oktober in Griekenland en start om 18:45 uur. De tweede wedstrijd tussen beide ploegen in de groepsfase van de Europa League is op 14 december om 21:00 uur in Amsterdam.

Selectie:

Keepers: Georgios Athanasiadis, Cican Stankovic, Panagiotis Ginis, Georgios Theocharis

Verdedigers: Harold Moukoudi, Alexander Callens, Domagoj Vida, Gerasimos Mitoglou, Konstantinos Chrysopoulos, Ziga Laci, Milad Mohammadi, Ehsan Hajsafi, Stavros Pilios, Djibril Sidibé, Lazaros Rota, Vedad Radonja

Middenvelders: Jens Jönsson, Damian Szymanski, Orbelín Pineda, Konstantinos Galanopoulos, Niclas Eliasson, Mijat Gacinovic, Rodolfo Pizarro, Petros Mantalos, Steven Zuber, Paolo Fernandes, Nordin Amrabat

Aanvallers: Levi García, Sergio Araujo, Ezequiel Ponce, Tom van Weert, Zini