Gelderse en Rotterdamse derby op het programma, AZ kan ongeslagen blijven

Gelderse en Rotterdamse derby op het programma, AZ kan ongeslagen blijven
1 oktober 2023 om 10:30
Laatste update: 1 oktober 2023 om 10:27

Na een doordeweekse speelronde en een op woensdag ingehaalde Klassieker, gaan we onze blik komend weekend weer volledig focussen op negen wedstrijden in de Eredivisie. De gehele traditionele topdrie komt in actie op zaterdagvond en op zondag wachten twee absolute derby's op ons! VoetbalNieuws vertelt wederom alles wat je moet weten over speelronde 7 in de Eredivisie, zodat het je aan niets ontbreekt!

Feyenoord - Go Ahead Eagles (3-1)

Zaterdag 30 september, 16.30 uur
Stadion Feijenoord (De Kuip), Rotterdam
ESPN

Feyenoord en Go Ahead Eagles trappen speelronde 7 zaterdagmiddag af in De Kuip. De Rotterdammers zijn de laatste weken in bloedvorm en willen na de klinkende 0-4 zege in De Klassieker uiteraard op jacht naar meer. Dat moet gebeuren tegen Go Ahead, dat in de 33 eerdere duels slechts één keer won en momenteel op een knappe zesde plaats staat.

Vorig seizoen was Go Ahead-thuis het kampioensduel voor Feyenoord. De ploeg van Arne Slot won met 3-0 en pakte zodoende de zestiende landstitel uit de clubgeschiedenis. Van hen wordt uiteraard verwacht dat er ook deze keer drie punten in de wacht worden gesleept, al hebben René Hake en zijn mannen tot dusver bewezen goed voetbal te kunnen spelen. De doelpunten moeten komen van Santiago Giménez en Philippe Rommens (negen en vier tot nu toe).

Vermoedelijke afwezigen Feyenoord: Justin Bijlow (gebroken pols), Luka Ivanusec (opgerekte enkelbanden)

Vermoedelijke afwezigen Go Ahead Eagles: Finn Stokkers (oogblessure)


Feyenoord verkeert in bloedvorm en hoopt thuis tegen Go Ahead Eagles de goede reeks door te zetten.

PSV - FC Volendam (3-1)

Zaterdag 30 september, 18.45 uur
Philips Stadion, Eindhoven

ESPN 2

Bij PSV – FC Volendam zou je tijdens de TOTO ook een eentje voor de Eindhovenaren invullen. Niet gek, want PSV is de enige ploeg die tot dusver foutloos is in de Eredivisie en speelt aanvallend en attractief voetbal. Iets wat van Volendam tot dusver nog niet gezegd kan worden. In de vijf gespeelde wedstrijden pakte het nog maar één punt. Afgelopen week zagen zij door de gestaakte Klassieker hun wedstrijd tegen Ajax overigens verzet worden.

Een punt pakken deed Volendam overigens vijf keer in de 26 eerdere edities in Eindhoven. Vorig seizoen werd het maar liefst 7-1. De meest verschrikkelijke herinnering heeft de club uit het vissersdorp aan 1998, toen PSV met maar liefst 10-0 te sterk was. Beleeft PSV deze keer weer zo’n makkelijke avond, in aanloop naar het Champions League-duel met Sevilla? Of is Volendam wellicht de eerste bananenschil? De hoop op doelpunten is bij PSV gevestigd op Luuk de Jong (zes). Robert Mühren is met twee goals topscorer van de uitploeg.

Vermoedelijke afwezigen PSV: Mauro Júnior (knieblessure), Armando Obispo (knieblessure)

Vermoedelijke afwezigen FC Volendam: Oskar Buur, Koen Blommestijn, Achraf Douiri (onbekende blessures), Xavier Mbuyamba (ziek)


Gaat PSV onder aanvoering van onder meer Jordan Teze en Noa Lang zaterdagavond weer schitteren tegen FC Volendam?

FC Utrecht - Almere City (0-2)

Zaterdag 30 september, 18.45 uur
Stadion Galgenwaard, Utrecht

ESPN 3

Ron Jans begon zijn avontuur bij FC Utrecht twee weken geleden met een zege op Heracles, maar kreeg tijdens de vorige speelronde de deksel op de neus met een 3-0 nederlaag op bezoek bij NEC. Thuis tegen Almere City wordt er een zege verwacht van de Domstedelingen, wat overigens de eerste editie is van deze wedstrijd.

De zege op Heracles was tot dusver ook Utrechts enige, waardoor het op een teleurstellende zestiende plaats staat. Almere wacht nog altijd op de eerste driepunter in de Eredivisie en is met één punt hekkensluiter. Doelpunten maken beide ploegen dan ook weinig. De gedeelde clubtopscorers wisten namelijk nog niet meer dan één keer het net te vinden.

Vermoedelijke afwezigen FC Utrecht: Mike van der Hoorn, Taylor Booth (onbekende blessures)

Vermoedelijke afwezigen Almere City: Danny Post, Milan Corryn, Kornelius Hansen (onbekende blessures), Faiz Mattoir (kruisbandblessure)


Ron Jans wil tegen Almere City zijn eerste thuiszege boeken als trainer van FC Utrecht.

RKC Waalwijk - Ajax (2-3, gestaakt)

Zaterdag 30 september, 21.00 uur
Mandemakers Stadion, Waalwijk

ESPN 2

De crisis bij Ajax begint momenteel ongekend grote vormen aan te nemen. De Amsterdammers staan na vijf gespeelde wedstrijden op de veertiende plaats, ontsloegen technisch directeur Sven Mislintat en zagen de voorzitter van de rvc vertrekken. Des te pijnlijker was afgelopen woensdag de 0-4 nederlaag tegen Feyenoord, nadat de aanhang de zondag daarvoor vuurwerk op het veld gooide en de hoofdingang bestormde.

Rust, dat is waar Ajax nu naar op zoek is. Een zege op bezoek bij RKC zou daar flink aan kunnen bijdragen, al zou het alleen maar een klein teken van positivisme bieden. Echter, in een situatie waarin Ajax momenteel verkeert, is ook RKC-uit geen makkie. De Waalwijkers wonnen overigens hun laatste twee Eredivisiewedstrijden en incasseerden daarin geen enkel tegendoelpunt. De historische balans biedt Ajax hoop, want van de 27 eerdere ontmoetingen in Brabant won het er negentien, zoals vorig seizoen: 1-4. In 1988 boekte RKC tijdens de eerste editie van RKC – Ajax haar enige zege: 3-1.

De clubtopscorers van Ajax zijn Brian Brobbey en Steven Bergwijn met twee goals. Dat zijn er net zoveel als Michiel Kramer van RKC.

Vermoedelijke afwezigen RKC Waalwijk: -

Vermoedelijke afwezigen Ajax: Sivert Mannsverk (voetblessure), Gerónimo Rulli (schouderblessure)


De crisis bij Ajax is een van ongekende en historische omvang. Kunnen ze uit bij RKC weer wat vertrouwen opdoen?

FC Twente - SC Heerenveen (1-0)

Zaterdag 30 september, 21.00 uur
Grolsch Veste, Enschede

ESPN

Met FC Twente – SC Heerenveen sluiten we de zaterdagavond in de Eredivisie af met een interessant duel. Twente verloor vorige week voor het eerst dit seizoen; 1-0 tegen RKC. Heerenveen moet daarentegen waken voor een heuse crisis, want met vier nederlagen op rij loopt het de laatste maand alles behalve lekker voor de ploeg van trainer Kees van Wonderen. De geïrriteerde beelden op de training gingen onlangs ook nog viraal.

Van de 30 eerdere ontmoetingen in Enschede won de thuisploeg er vijftien, Heerenveen zeven. In 2008 leverde Twente – Heerenveen een 6-0 eindstand op, de grootste uit de geschiedenis. De clubtopscorer van Twente is Sem Steijn met vier goals. Osame Sahraoui van Heerenveen heeft er tot dusver drie gemaakt.

Vermoedelijke afwezigen FC Twente: Joshua Brenet (onbekende blessure), Gijs Smal (kuitblessure), Naci Ünüvar (lichte blessure)

Vermoedelijke afwezigen SC Heerenveen: Patrik Wålemark (operatie)


Na de teleurstellende nederlaag tegen RKC probeert Twente thuis het schroom van zich af te spelen tegen Heerenveen.

NEC - Vitesse

Zondag 1 oktober, 12.15 uur
Goffertstadion, Nijmegen
ESPN 2

De Gelderse Derby tussen NEC en Vitesse staat zondagochtend voor de 31e keer op het programma in Nijmegen. Daarvan won de thuisploeg er zestien, de uitploeg elf, zoals vorig seizoen: 4-1 door onder meer twee grote blunders van NEC-doelman Jasper Cillessen.

Waar de Nijmegenaren zich momenteel in de middenmoot bevinden, bungelt Vitesse met drie punten uit zes wedstrijden onderaan. Verbetering zou er dus snel moeten komen, anders wordt het chagrijn in Arnhem groot. Winst op de rivaal kan daar wellicht een positieve bijdrage aan leveren. De goals van NEC moeten tot dusver komen van Magnus Mattsson (drie). Marco van Ginkel is met twee treffers de clubtopscorer van Vitesse in het huidige seizoen.

Vermoedelijke afwezigen NEC: Philippe Sandler (open wonden), Alexis Tibidi (trainingsachterstand), Elayis Tavsan, Kas de Wit (beiden onbekende blessures)

Vermoedelijke afwezigen Vitesse: Davy Pröpper, Thomas Buitink (beiden gescheurde kruisbanden), Joel Voelkering Persson (neusbeenbreuk)


NEC en Vitesse staan komende zondag tegenover elkaar in de Gelderse derby.

Excelsior - Sparta Rotterdam

Zondag 1 oktober, 14.30 uur
Van Donge & De Roo Stadion, Rotterdam

ESPN

Derby's ten top op de zondagmiddag, want ook de Rotterdamse clash tussen Excelsior en Sparta staat op het programma. In de voorgaande zeventien edities in Kralingen was Sparta zeven keer de sterkste, Excelsior zes keer. Tijd voor de thuisploeg om die balans dus weer in evenwicht te brengen. Vorig seizoen werd het namelijk maar liefst 1-4 voor Sparta.

Beide clubs zijn goed in vorm. Zowel Excelsior als Sparta verloor namelijk nog maar één keer; plek zeven tegenover plek vijf. Bij Excelsior is Nikolas Agrafiotis de clubtopscorer met vijf goals in zes wedstrijden. Sparta rekent op de productiviteit van Tobias Lauritsen, Charles-Andreas Brym en Koki Saito (allen twee treffers).

Dit duel wordt overigens, net als Feyenoord – Go Ahead, voorafgegaan met een minuut stilte voor de dodelijke slachtoffers van de schietpartij in Rotterdam van afgelopen donderdag.

Vermoedelijke afwezigen Excelsior: Mike van Duinen (onbekende blessure), Raphaël Eyongo (enkelblessure), Jacky Donkor (knieblessure), Kik Pierie (enkelblessure), Lennard Hartjes (knieblessure), Adrian Fein (ziek)

Vermoedelijke afwezigen Sparta Rotterdam: Bart Vriends, Koki Saito, Sergi Rosanas (allen onbekende blessures), Mike Eerdhuijzen (liesblessure)


Excelsior en Sparta zijn het seizoen goed begonnen. Zondagavond staan beide ploegen tegenover elkaar in de Rotterdamse derby.

Heracles Almelo - PEC Zwolle

Zondag 1 oktober, 14.30 uur
Erve Asito Stadion, Almelo

ESPN 3

Het duel der promovendi, dat is Heracles Almelo – PEC Zwolle. En, niet geheel onbelangrijk, toch ook wel een beetje een Overijsselse burenruzie. Dit duel stond slechts tien keer eerder op het hoogste niveau op de rol, waarin twee seizoenen geleden voor het laatst: 2-0. Van die tien won Heracles er maar liefst zeven, PEC twee.

Beide ploegen bevinden zich allebei in de middenmoot, al kan één van beide na zondag wellicht aansluiten bij de subtop. Emil Hansson en Anas Ouahim hebben tot dusver twee goals gemaakt voor de thuisploeg. Ferdy Druijf deed dat voor PEC.

Vermoedelijke afwezigen Heracles Almelo: Jizz Hornkamp (enkelblessure), Nikolai Laursen (kruisbandblessure)

Vermoedelijke afwezigen PEC Zwolle: Kenneth Vermeer (onbekende blessure), Samir Lagsir (knieblessure), Ryan Thomas (trainingsachterstand), Lennart Czyborra (knieblessure)


Heracles pakte doordeweeks een knap punt tegen AZ en neemt het zondag in eigen huis op tegen PEC Zwolle.

AZ - Fortuna Sittard

Zondag 1 oktober, 16.45 uur
AFAS Stadion, Alkmaar

ESPN 2

Het sluitstuk van speelronde zeven is voor AZ en Fortuna Sittard. De Alkmaarders beleefden een wisselvallige week. Op de eerste speeldag van de Conference League werd een 0-3 voorsprong uit handen gegeven tegen Zrinsjki Mostar (4-3), waarna er een 0-3 zege op PEC en een 1-1 gelijkspel thuis tegen Heracles volgde. In aanloop naar het duel met Legia Warschau is een overwinning op Fortuna wel gewenst, al zou het alleen maar zijn om te bevestigen dat AZ nog steeds op de goede weg zit. Eventueel puntverlies zou er zomaar voor kunnen zorgen dat er wat chagrijn de kop op steekt rondom de nummer twee van de Eredivisie.

Fortuna was tot vorige week vijf duels op rij ongeslagen, maar daar bracht Go Ahead met een 3-0 eindstand verandering in. De Limburgers staan op de achtste plaats in de ranglijst. Zij wonnen overigens drie van de zeventien eerdere ontmoetingen in Alkmaar, AZ negen. In 2001 won Fortuna voor het laatst. Door twee treffers van Ronald Hamming werd het 0-2. Voor hen is het in ieder geval oppassen voor AZ-spits Vangelis Pavlidis, die met acht goals uit zes wedstrijden op dreef is.

Vermoedelijke afwezigen AZ: Sam Westerveld (meniscusblessure)

Vermoedelijke afwezigen Fortuna Sittard: -


De hoop van AZ is zondagmiddag wederom gevestigd op topscorer Vangelis Pavlidis.